Griežti sprendimai Vokietijoje: už augintinio sužalotą paukštį gali tekti susimokėti ir 50 tūkst. eurų

Vokietijoje esančiame Voldorfo mieste kačių savininkams buvo liepta iki rugpjūčio pabaigos laikyti savo augintinius namuose, kad būtų įmanoma apsaugoti paukščius jų perėjimo metu.

Vokietijoje esančiame Voldorfo mieste kačių savininkams buvo liepta iki rugpjūčio pabaigos laikyti savo augintinius namuose, kad būtų įmanoma apsaugoti paukščius jų perėjimo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vokietijoje esančiame Voldorfo mieste kačių savininkams buvo liepta iki rugpjūčio pabaigos laikyti savo augintinius namuose, kad būtų įmanoma apsaugoti paukščius jų perėjimo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 1:26 PM

Ši taisyklė skirta padėti išgelbėti kuoduotąjį vieversį, kuris lizdą kuria ant žemės ir todėl yra lengvas grobis katėms.

Pastaraisiais dešimtmečiais paukščių populiacija Vakarų Europoje smarkiai sumažėjo, nors būtent ši paukščių rūšis Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) yra įtraukta į nekeliančių susirūpinimo rūšių Europoje sąrašą.

Taisyklė galioja visoms katėms pietinėje miestelio dalyje ir bus kartojama ateinančius trejus metus nuo balandžio iki rugpjūčio.

Savininkams gresia 500 eurų bauda, jei jų katė bus rasta lauke klaidžiojanti, tačiau bauda gali siekti ir 50 000 eurų, jei jų augintinis sužalotų ar nužudytų kuoduotąjį vieversį.

Klausimas, ar katės turėtų laisvai vaikščioti kieme, sukėlė dideles diskusijas. 2013 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad vien JAV laisvėje gyvenančios naminės katės kasmet nužudo apie 2,4 milijardo paukščių ir 12,3 milijardo žinduolių. Tačiau tyrimo autoriai pripažino, kad dėl didelės dalies šių skaičių atsakingos benamės katės.

 

Naujausi žinduolių draugijos duomenys rodo, kad katės Jungtinėje Karalystėje pavasarį ir vasarą sugauna iki 100 milijonų gyvūnų, įskaitant 27 milijonus paukščių. Dažniausiai gaudomos paukščių rūšys yra naminiai žvirbliai, mėlynosios zylės, strazdai ir varnėnai.

Nepaisant šios statistikos, didžiausia Jungtinės Karalystės gamtosaugos organizacija teigia, kad nėra aiškių mokslinių įrodymų, kad paukščių populiacija mažėja būtent dėl kačių.

„Daug milijonų paukščių kasmet miršta natūraliai, daugiausia dėl bado, ligų ar kitų grobuonių“, – rašoma jų svetainėje.

„Tikėtina, kad dauguma kačių nužudytų paukščių vis tiek būtų nugaišę dėl kitų priežasčių prieš kitą veisimosi sezoną, todėl mažai tikėtina, kad katės turi didelę įtaką paukščių populiacijai."

Valdorfe regioninis laikraštis „Rhein-Neckar-Zeitung“ pranešė, kad vietos gyvūnų apsaugos asociacijos vadovas planuoja imtis teisinių veiksmų, kad užginčytų „neproporcingą“ įsakymą.

Kačių savininkai, kuriems taikomas naujasis įstatymas, gali pasinaudoti teise nesutikti su juo iki birželio vidurio.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.