Sugauta didžiausia istorijoje žmogui matyta gėlavandenė žuvis: sveria beveik 300 kg

Pro Kambodžą tekančioje Mekongo upėje aptikta didžiausia pasaulyje kadanors žmogaus sugauta gėlavandenė žuvis. Milžiniško dydžio raja buvo beveik 4 metrų ilgio ir svėrė šiek tiek mažiau nei 300 kg, praneša „Euronews“.

Didžiausia pasaulyje žmogui matyta gėlavandenė žuvis. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Didžiausia pasaulyje žmogui matyta gėlavandenė žuvis. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 10:36 PM

Ankstesnis gėlavandenės žuvies rekordas buvo 293 kg sveriantis milžiniškas Mekongo šamas, aptiktas Tailande 2005 metais.

Mokslininkų komanda žuvį išmatavo ir paleido atgal į upę.

„Faktas, kad žuvys vis dar gali išaugti tokio dydžio, yra viltingas ženklas Mekongo upei“, – sakė tyrėjas Zebas Hoganas.

Mekongo upė teka per Kiniją, Mianmarą, Laosą, Tailandą, Kambodžą ir Vietnamą. Joje gyvena įvairios rūšys gėlavandenių žuvų rūšių, tačiau didėjanti aplinkos tarša ir klimato kaita kelia joms grėsmę.

Mokslininkai taip pat baiminasi, kad pastaraisiais metais vykdoma didelė užtvankų statybos programa gali rimtai sutrikdyti nerštavietes.

„Tokio dydžio žuvys visame pasaulyje yra nykstančios. Tai didelės vertės turinčios rūšys. Joms subręsti reikia daug laiko. Taigi, jei jos sužvejojamos dar nesubrendusios, jos neturi galimybės daugintis“, – sakė Z.Hoganas.

„Daugelis šių didelių žuvų yra migruojančios, todėl joms išgyventi reikia didelių plotų. Tam akivaizdžiai trukdo užtvankos, taip pat paveikia ir perteklinė žvejyba. Taigi maždaug 70 proc. milžiniškų gėlavandenių žuvų visame pasaulyje ir visoms Mekongo upės rūšims gresia išnykimas“, – sakė tyrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.