Kates pamaitinti norėję kauniečiai sulaukė netikėto akibrokšto: dabar niršta ir nežino, ką daryti

Savanorių prospekto gyventojai niršta dėl įkyrios sidabrinių kirų kaimynystės. Net kelis kilogramus sveriantys paukščiai ne tiktai užteršė lietvamzdžius, bet ir sulankstė ventiliacijos angų kaminus.

Netrukus teks valyti prieš penkerius metus Savanorių prospekte renovuoto namo ant stogo lietaus latakus, prie kurių užteršimo gerokai prisidėjo ir kirai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Netrukus teks valyti prieš penkerius metus Savanorių prospekte renovuoto namo ant stogo lietaus latakus, prie kurių užteršimo gerokai prisidėjo ir kirai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kelis kilogramus sveriantys kirai nulaužė ventiliacijos angos kaminą.<br>B.Sabaliauskaitės nuotr.
Kelis kilogramus sveriantys kirai nulaužė ventiliacijos angos kaminą.<br>B.Sabaliauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2022, 2:23 PM

Savanorių pr. 235 namo gyventojai sunerimo, kodėl staiga nulinko ant renovuoto namo stogo esančių ventiliacijos angų kaminai.

Netrukus paaiškėjo ir kaltininkai – tai kieme nuolat besibūriuojantys sidabriniai kirai, kurie mėgsta nutūpti ant šlaitinio stogo atbrailų ir kaminų.

Vilioja kačių maistas

„Jie didžiuliai, kelis kartus didesni už varnas, dukra juos vadina vištomis.

Sako, mama, pažiūrėk – vėl vištos atskrido.

Dažniausiai jie atskrenda keliese, o privilioja juos benamėms katėms atvirai kieme paliekamas maistas“, – pasakojo Savanorių prospekte esančio namo gyventoja Kristina.

Pasak moters, dalis kaimynų nesupranta, kokia yra šių paukščių daroma žala, todėl ir patys kartais sumano juos pašerti.

Namo pirmininkė iškabino skelbimus, kad laukinius paukščius, kates ir kitus gyvūnus šerti griežtai draudžiama.

„Mieste tai yra visiškai nederamas elgesys, kai maistas paliekamas tiesiog atvirai lauke, ypač vasarą.

Jis genda, skleidžia nemalonų kvapą, kyla grėsmė, kad imsis veistis graužikai.

Prie laukinių gyvūnų šėryklų, kurias čia žmonės savavališkai įsirengia, ne kartą yra tekę matyti pelių ar net žiurkių“, – sakė moteris.

Pasak jos, tam tikra prasme kirai gal net yra naudingi, nes sulesa maisto atliekas, kurias palieka katės.

„Tos katės yra peršertos, čia net trimis pamainomis joms maistą neša įvairios lankytojos. Neįsivaizduoju, kaip reikėtų spręsti šią problemą“, – dėstė Kristina.

Teks brangiai sumokėti

Benamių kačių šėrimas yra sena daugelio Savanorių prospekto daugiabučių bėda.

Pastarųjų dienų problema tapo ir kirai.

„Jie ne tik apgadino namo ventiliacijos kaminus, bet ir užteršė lietvamzdžius.

Mūsų namas buvo prieš 5 metus renovuotas, bet namo administratoriai sako, kad artimiausiu metu teks valyti ant stogo esančius lietaus latakus, prie kurių užteršimo prisidėjo kirai. Už jų viešnages dar ir brangiai visi susimokėsime“, – sako Savanorių pr. 235 namo gyventojų atstovė.

Pasak moters, pirmiausia, ką reikėtų padaryti, kad kirai nebesilankytų, – tai nebepalikti jiems maisto atviroje vietoje. Tačiau kaip tai išaiškinti gyventojams, dar nesugalvota.

Stogas – tarsi sala

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologas Saulius Rumbutis sakė, kad gyventojai skundžiasi dėl sidabrinių kirų, nes mieste dažniausiai gyvena ir peri dvi kirų rūšys – sidabriniai ir paprastieji. „Sidabriniai kirai yra didesni už varną, geltonu snapu, o jų sparnų viršus – pilkšvas“, – aiškino ornitologas.

Pasak specialisto, kirų įprasta gyvenamoji aplinka yra šalia vandens, o perėjimo vietos – upių, tvenkinių, ežerų, marių salos.

„Tačiau arti miestų esančių vandens telkinių salose dėl žmogaus veiklos šie paukščiai neberanda ramybės, negali ramiai gyventi, todėl ieško kitų saugių perėjimo vietų. Paradoksalu, bet tokias vietas jiems miestuose atstoja plokšti daugiabučių stogai, kurie kirams primena salas“, – sakė S.Rumbutis.

Daugiausia kirų sutiksi miestuose, kurie įsikūrę prie didelių vandens telkinių, nes kirai juose maitinasi. Tačiau neretai jų mitybos vieta tampa ir miestas, kuriame gausu įvairaus maisto atliekų. „Tai parodo ir žmonių netvarkingumą“, – sakė ornitologas.

Kiras nėra vegetaras

Pasak S.Rumbučio, natūraliai gamtoje dažniausiai kirai maitinasi žuvimis, gali be vargo sulesti kitų paukščių jauniklį, pavyzdžiui, ančiuką, pagauti smulkų graužiką.

Taip pat jų maistas – vabzdžiai, sliekai. Mieste jie mielai lesa visą gyvūninės kilmės maistą, taip pat duoną, kitus miltinius patiekalus.

„Gal tik daržovių, vaisių jie atsisakys, nes akivaizdžiai nėra vegetarai“, – sakė ornitologas.

Kirai nėra pavojingi žmogui, tačiau priešą gali baidyti klyksmu, kuris ne visuomet malonus. Didžiausia kiro keliama žala žmogui – teršimas.

Dažniausiai dėl ant stogų įsikūrusių kirų plunksnų, maisto atliekų, išmatų kemšasi lietaus nuotekų vamzdžiai, gyventojams labiausiai kliūna triukšmas.

Pasak S.Rumbučio, jei norima, kad kirai aplenktų namo, kuriame gyvenama, stogą, reikėtų jį nuolat tvarkyti, stengtis, kad ant jo nebūtų šiukšlių, samanų, neaugtų žolės, nes būtent tokioje terpėje šie paukščiai ir mėgsta susisukti lizdus.

„Kiras yra gražus paukštis, jis paįvairina mieste gyvenančių paukščių rūšis, puošia gamtovaizdį, padangę.

O jei gyventojai skundžiasi, kad kiras nulaužė ventiliacijos kaminus, gal pirma reikėtų pagalvoti, ar jie tikrai buvo kokybiškai pritvirtinti, o ne apkaltinti paukštį. Ir visiškai netinka palikti maisto atliekas atviroje vietoje.

Tam tikra prasme šioje situacijoje kiras yra net ir pagalbininkas, nes švarina aplinką, apsaugo nuo netvarkos, graužikų“, – sakė S.Rumbutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.