Prekyba saugomais gyvūnais pasibaigė bauda: skelbimai socialiniame tinkle atvedė tiesiai pas pažeidėją

Vienam Panevėžio rajono gyventojui apkarto prekyba valstybės saugomais plačiažnypliais vėžiais. Sumanęs juos parduoti vyriškis atsidūrė aplinkosaugininkų akiratyje.

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė asmenį,<br>123rf nuotr.
Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė asmenį,<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2022, 4:27 PM

Panevėžio rajone savo sodybos kieme esančiame tvenkinyje užveisęs plačiažnyplių vėžių šeimininkas tikėjosi gražaus pelno iš jų prekybos. Apie parduodamus vėžiagyvius vyras skelbėsi socialiniame tinkle.

Pirkėjui tereikėdavo nurodyti, kiek nori vėžių, vyras tokį skaičių pagaudavo ir nuveždavo į sutartą vietą.

Kadangi vėžiai yra vandens gyvūnai, užtekdavo juos suleisti į kibirą su vandeniu ir taip gyvus galima nuvežti į bet kokią vietą. Skelbimas kaipmat sulaukė aplinkosaugininkų dėmesio.

Kaip sakė Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Marius Kazlauskas, ši vėžiagyvių rūšis yra saugoma valstybės.

„Plačiažnypliai vėžiai įrašyti į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, todėl jų prekyba yra draudžiama.

Taip pat nevalia prekiauti vėžių dalimis arba gaminiais iš jų neturint teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų“, – aiškino pareigūnas.

Surinkę pakankamai įrodymų aplinkosaugininkai nuvyko tiesiai į pardavėjo sodybą. Prie sienos priremtam pažeidėjui beliko pripažinti kaltę.

Jis mėgino teisintis nežinojęs, kad šios rūšies vėžiais prekiauti draudžiama, tačiau įstatymo nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia. Už neteisėtą prekybą įstatymas numato baudą iki 300 eurų.

Nubaudus pažeidėją bus sprendžiamas neteisėtai auginamų vėžių likimas.

Jeigu šeimininkas nepasirūpins leidimu, aplinkosaugininkų, ko gero, lauks kruopštus darbas – išgaudyti visus privačiame tvenkinyje esančius vėžiagyvius.

Lietuviški vėžiai vadinami vandenų sanitarais, jie saugomi valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.