Iš Lietuvos miškų – į Kongo džiungles: siųstuvai rodo, kiek kilometrų įveikė migruojantys ereliai

Ne pelno siekianti organizacija „Padėkime ereliams“ dalijasi, kur iš Lietuvos patraukė erelio žuvininko patelės, pavadintos Mole ir Zara, o šių paukščių įveikti atstumai iš ties įspūdingi – nuo migracijos pradžios Molė yra nuskridusi 7000 km, Zara – 7500 km (Zara išskrido visu mėnesiu vėliau).

lrytas.lt koliažas. 
lrytas.lt koliažas. 
Molė. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Molė. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Paukščių maršrutai. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Paukščių maršrutai. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Zara. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Zara. <br>„Padėkime ereliams“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 8:18 AM

„Mūsų migracijos naujokės – žuvininkės Molė ir Zara – siunčia tikriausiai karštus linkėjimus iš Afrikos gilumos.

Molė iš Molėtų rajono tiesiu taikymu nukeliavusi į Ganą, įsikūrė didžiulio tvenkinio pakrašty ir niekur toliau nesiblaško – laiką leidžia vienoje vietoje, nutoldama vos 1–5 km.

Atrodo labai konkretus taškas, prisimenant, kad net turėdama lizdą ir jauniklius, žvejoti skrisdavo kartais ir ne vieną dešimtį kilometrų, o po to greitai įveikė kelių tūkstančių kilometrų kelią. Žemėlapyje jos maršrutas pažymėtas ruda spalva.

Zara iš Zarasų rajono keliauja kiek kitaip. Ji ne tik visu mėnesiu vėliau išskrido iš Lietuvos, Afriką pasiekė kitu, rytiniu, keliu per Egiptą, bet ir skrido lėčiau, buvo netrumpam laikui sustojusi pažvejoti ne kur kitur, o pačioje Nilo upėje (Sudane).

Gal ir sunku įsivaizduoti mūsų miškų paukštį žvejojantį šalia Nilo krokodilų, bet taip galėtų būti. Na, bet čia Zaros kelionė nesibaigė, dykumas pakeitė Kongo džiunglės – būtent iš Kongo Demokratinės Respublikos vidurio atkeliavo naujausios Zaros koordinatės.

Ar čia ji sustos, ar laukia dar tolimesnė kelionė? Zaros maršrutas žemėlapyje žalios spalvos“, – pranešė „Padėkime ereliams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.