Milžiniškos „nepasotinamos“ sraigės kelia nerimą Venesueloje

Milžiniškų afrikinių sraigių „epidemija“, galinti sukelti pavojų žmonių sveikatai, kelia nerimą Venesueloje, kur nuolatinės liūtys skatina šių padarų dauginimąsi.

 Pirmosios piečiau Sacharos paplitusių Achatina fulica sraigių kolonijos buvo aptiktos lapkričio pradžioje Marakaibo ežero pakrantėje Vakarų Venesueloje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pirmosios piečiau Sacharos paplitusių Achatina fulica sraigių kolonijos buvo aptiktos lapkričio pradžioje Marakaibo ežero pakrantėje Vakarų Venesueloje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-12 14:12

Pirmosios piečiau Sacharos paplitusių Achatina fulica sraigių kolonijos buvo aptiktos lapkričio pradžioje Marakaibo ežero pakrantėje Vakarų Venesueloje. Nuo to laiko dar daugiau sraigių aptikta regiono žemės ūkio vietovėse, taip pat kaimyninėje Tačiros valstijoje.

„Buvo patikrintos konkrečios vietos (...) kur per dieną surenkama maždaug 350–400 sraigių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Marakaibo miesto meras Rafaelis Ramirezas. Jo teigimu, valdžia imasi priemonių kovoti su sraigėmis.

Milžiniška afrikinė sraigė laikoma invazine rūšimi dėl savo dauginimosi galimybių – iki 600 kiaušinėlių kas dvi savaites, ir gana ilgos, vidutiniškai šešerių metų gyvenimo trukmės. Ji gali pražūtingai pakenkti pasėliams, taip pat perneša parazitus, kurie žmonėms gali sukelti meningitą, encefalitą ir žarnyno sutrikimus.

Šios sraigės gyvena Venesueloje nuo 1997 m., pastarąjį kartą jų epidemija buvo aptikta 2017 m., nors sraigių kiekis buvo mažesnis, sakė Jose Sandovalas, nevyriausybinės organizacijos „Azul Ambientalista“ laukinės gamtos direktorius. „To nebebus galima sustabdyti, nes jos yra didelės ir jau suaugusios, jos jau padėjo kiaušinius, – sakė J. Sandovalas. – Susiduriame su invazija, epidemija, todėl sunku jas išnaikinti, kai jos pasiekia tokį skaičių, bet galima kontroliuoti“.

J. Sandovalas pasiėmė AFP žurnalistą į naikinimo misiją Marakaibe, kur vos per dvi valandas surinko 437 sraiges. Jis teigė, kad dėl sraigių atsiradimo ir spartaus dauginimosi kaltas užsitęsęs lietaus sezonas. „Jos išliks iki kovo mėnesio, padarys žalos pasėliams (...) jos nepasotinamos“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.