Žiemos miegu užmigo ne visi: specialistas patarė, ką daryti sutikus ežiuką

Nors dauguma ežių jau kurį laiką įmigę žiemos miegu, tą padaryti, panašu, suspėjo ne visi. Lapkričio 29-osios rytą šį spygliuotą miško gyventoją Alma Kaveckytė sutiko keliaujantį sniegu nuklotais Plungės rajono keliukais.

Plungės rajone sutiktas ežiukas. <br>A.Kaveckytės nuotr. 
Plungės rajone sutiktas ežiukas. <br>A.Kaveckytės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-03 19:42

Gamtininkas Andrius Gaidamavičius sako, kad toks vaizdas iš ties neįprastas – esant minusinei temperatūrai ežiai išties turėtų žiemoti.

„Jie yra vabzdžiaėdžiai, o vabzdžių prie minusinės temperatūros nebėra. Tikriausiai, kad jis buvo pažadintas iš miego, galbūt kažkas jį sutrukdė jo žiemavietėje ir dabar jis kraustosi į kitą vietą“, – portalui lrytas.lt sakė A.Gaidamavičius.

Pasak jo, ežiai mėgsta žiemoti netoli žmonių, tačiau ten, kur žmonės, yra ir jų sukelti papildomi trikdžiai. Gamtininko teigimu, žiemos pradžioje ežiai dar turi sukaupę riebalinių atsargų, todėl turi energijos susirasti kitą vietą ramiai praleisti žiemą.

Visgi, jei ežiukas iš miego pažadinamas viduryje žiemos, pavasario jis gali ir nesulaukti.

A.Gaidamavičius sako, kad jeigu vieta yra tinkama ir ežiukas prabunda, iš pradžių nereikia skubėti jo pernešti – tikėtina, kad gyvūnas vėl užmigs ten pat. Jei ežiuką sutinkate klaidžiojantį viduryje žiemos, būtų galima padėti jam susirasti tinkamą vietą miegui.

„Reikėtų stengtis, jei matoma, kad nėra tinkamos vietos žiemojimui, jį nunešti ten, kur tokia vieta yra. Kaimuose tokių vietų paprasta rasti, nes visi turi sandėliukus ar kokį nenaudojamą ūkinį pastatą“, – sako gamtininkas.

O tam, kad ežiukai lengviau rastų vietą peržiemoti, A.Gaidamavičius primena, kad rudenį galite jiems padėti paprasčiausiai neatsikratydami rudeniniais lapais.

„Jeigu sugrėbiate lapus, bent nesudeginkite. Tokiose lapų krūvose ežiukams yra puikios sąlygos miegoti. Ir ne tik ežiukai, bet ir žalčiai bei kiti ropliai tokias vietas mėgsta“, – primena A.Gaidamavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.