Tragiška situacija Floridoje: lamantinai žūsta iš bado nerimą keliančiu greičiu

Ekspertai įspėja, kad Floridoje gyvenantys lamantinai, švelnūs jūrų žinduoliai, vadinami „jūrų karvėmis“, žūva nerimą keliančiu greičiu.

Lamantinai Floridoje.<br>RS/Scanpix nuotr.
Lamantinai Floridoje.<br>RS/Scanpix nuotr.
Lamantinas. <br>Pixabay asociatyvi nuotr.
Lamantinas. <br>Pixabay asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2023, 9:04 PM

Tai, sako specialistai, dažniausiai vyksta iš bado, nes Panhandle (Floridos regionas, esantis valstijos šiaurės vakaruose, nuo seno populiarus dėl paplūdimių prie Meksikos įlankos) regione nyksta jų pagrindinis maistas – jūros žolė.

Iš maždaug 6–7 tūkst. lamantinų populiacijos Floridoje vien pernai žuvo iki 1 000, „Reuters“ sakė šių gyvūnų biologas James Powell.

„Manau, kad tai, ką matome dabar, yra signalas suklusti. Tūkstančiai lamantinų atsiduria vietovėje, į kurią jie atvyksta tikėdamiesi rasti maisto. Jie atvyksta, o jo nėra. Taigi, jie miršta iš bado ir taip pat dėl kitų sveikatos problemų, susijusių su netinkama mityba“, – sakė J.Powell.

Nors lamantinai Floridoje yra saugoma rūšis, tačiau vietos, kuriuose jie įsikuria, nėra saugomos. Jos yra ypač pažeidžiamos, nes buveinėse ne tik trūksta jūros žolės, bet jas taip pat veikia vandens tarša bei „raudonasis potvynis“ – toksiškas dumblių žydėjimas.

Lamantinų populiacija vakarinėje Floridos Panhandle dalyje yra geresnė dėl mažesnio žmonių aktyvumo, mažesnio laivų skaičiaus, mažesnės taršos ir didesnių pastangų atkurti pakrančių ekosistemas bei auginti jūrines žoles.

Organizacija „Sea and Shoreline“, užsiimanti vandens telkinių atkūrimu, augina jūros žolę mieste, pavadinimu Crystal River, kuris yra kone Floridos lamantinų sostinė.

„Iki šiol visiškai apsodinome apie 32 hektarus, tačiau iniciatyva buvo tiek sėkminga, kad pasėtos žolės plotas išsiplėtė iki 100 hektarų“, – sakė biologė Jessica Mailliez.

Lamantinai, kurie gali užaugti iki 4 metrų ilgio ir sverti iki 1 600 kg, yra žolėdžiai ir maitinasi beveik vien tik jūros žole, bet gali būti maitinami ir romaninėmis salotomis. Jie gali gyventi ir sūriame, ir gėlame vandenyje, taip pat gali nuplaukti į upes, šaltinius ir įlankas. Jie švelnūs ir klusnūs, nebijo žmonių ir dauginasi labai lėtai – maždaug kas 2 metus.

Jūrų žolės nyksta daugiausia dėl vandens taršos – trąšų, žmonių, gyvūnų atliekų ir kitos žmonių veiklos, pavyzdžiui, laivų, kurie tempia inkarus jūros dugnu.

Floridos gubernatorius Ron DeSantis gegužę skyrė daugiau kaip 30 mln. dolerių, kad būtų sustiprintos ir išplėstos lamantinų gelbėjimo, reabilitacijos pastangos ir atkurtos buveinės tose teritorijose, kur lamantinų yra labai daug. Praėjusią savaitę R.DeSantis išleido įsakymą, kuriame siūloma per ketverius metus skirti 3,5 mlrd. dolerių investicijas Evergleidso šlapynės atkūrimui ir vandens aplinkos apsaugai.

„Neseniai paskelbtas gubernatoriaus DeSantiso vykdomasis įsakymas yra monumentalus. Manau, kad tai bus didelis pokytis bandant atkurti mūsų pakrančių ekosistemas“, – sakė J.Powell.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.