Netikėtas atradimas: vaizdai iš palydovo užfiksavo iki šiol neatrastą 500 pingvinų koloniją

Mokslininkai, naudodamiesi palydovinėmis nuotraukomis, Antarktidoje aptiko imperatoriškųjų pingvinų koloniją. Maždaug 500 paukščių pastebėti atokiame regione, kuriame dėl visuotinio klimato atšilimo jiems kyla vis didesnė grėsmė.

Imperatoriškieji pingvinai. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Imperatoriškieji pingvinai. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Pingvinai.<br>123rf nuotr.
Pingvinai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 8:10 PM

Naudojant palydovines nuotraukas viename iš atokiausių ir sunkiausiai prieinamų Antarktidos regionų pastebėta naujai atrasta imperatoriškųjų pingvinų kolonija.

Ši kolonija, kurioje gyvena apie 500 paukščių, dabar yra 66 žinoma imperatoriškųjų pingvinų kolonija Antarktidos pakrantėje. Pusė šių kolonijų buvo aptikta naudojant kosminius palydovus.

Visgi klimato krizė kelia egzistencinę grėsmę šioms kolonijoms, nes jūros ledas sparčiai tirpsta.

„Tai jaudinantis atradimas, tačiau kaip ir daugelis neseniai atrastų kolonijų, ši taip pat yra maža ir įsikūrusi regione, kuris labai nukentėjo nuo pastaruoju metu nykstančio jūros ledo“, – sakė tyrimui vadovavęs Peter Fretwell.

Imperatoriškieji pingvinai yra vieninteliai pingvinai, kurie veisiasi ne sausumoje, o ant jūros ledo, ir gyvena vietovėse, kurias labai sunku ištirti, nes jos yra atokios, sunkiai prieinamos, o temperatūra jose gali siekti iki -60 laipsnių. Pastaruosius 15 metų mokslininkai ieškojo naujų kolonijų tyrinėdami palydovines nuotraukas ir tikėdamiesi jose pastebėti pingvinų išmatas ant ledo.

Pingvinams reikia, kad ledas išsilaikytų nuo balandžio iki rugsėjo, kad jaunikliai spėtų sustiprėti, todėl jie yra ypač pažeidžiami klimato kaitos. „Jei ledas ištirpsta anksčiau, jaunikliai įkrenta į vandenį ir nuskęsta arba sušąla“, – sakė P.Fretwell.

Pingvinų kolonijų dydis taip pat turi tiesioginę įtaką jų išgyvenimui, nes paukščiai glaudžiasi kartu, kad apsisaugotų nuo žiemos audrų, ypač tuos du mėnesius, kai pingvinų patinai šildo ir saugo kiaušinius prieš jiems išsiritant.

Dėl jūros ledo pokyčių kai kurios kolonijos jau buvo prarastos, įskaitant vieną Marguerite įlankoje, kuri buvo tyrinėjama nuo 1940-ųjų, ir kitą Halley įlankoje, kuri buvo stabili 50 metų.

„Dauguma imperatoriškųjų pingvinų niekada gyvenime nematys žmogaus, tačiau tai, ką mes darome kitoje pasaulio pusėje, pamažu juos žudo“, – sakė P.Fretwell.

Nuo 2015 m. Antarktidoje vyksta dramatiški jūros ledo pokyčiai, kurie dar labiau paspartėjo.

„Praėjusiais metais Antarktidoje turėjome blogiausias visų laikų jūros ledo sąlygas, o šiemet jos dar prastesnės. Vis dar aiškinamės, ką tai reiškia pingvinams, bet tai nėra gerai“, – sakė mokslininkas.

Ankstesniuose tyrimuose buvo prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos išnyks 90 proc. žinomų pingvinų kolonijų, jei nebus imtasi tolesnių veiksmų mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

P.Fretwell teigė, kad be visuotinio atšilimo stabdymo, nedaug ką galima padaryti, kad šis poveikis būtų sušvelnintas.

„Galime pabandyti apsaugoti pingvinų maitinimosi vietas uždrausdami žvejybą. Tačiau, tiesą sakant, tai yra pasaulinė problema ir jos negalima spręsti tik lokaliu mastu“, – sakė P.Fretwell.

Parengta pagal The Guardian inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.