Pirmasis Europoje: Jungtinės Karalystės zoologijos sode gimė nykstančių Kokverelio sifakų jauniklis

Jungtinės Karalystės Česterio zoologijos sodas pranešė, kad pirmą kartą Europoje gimė itin retas ir nykstantis primatas, dėl judėjimo būdo pramintas šokančiu lemūru.

Kokverelio sifakos jauniklis. <br>SW/Scanpix nuotr.
Kokverelio sifakos jauniklis. <br>SW/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 6:54 PM

Česterio zoologijos sodo teigimu, mažylio Kokverelio sifakos gimimas buvo labai reikšmingas įvykis šiai rūšiai.

Jauniklis gimė praėjus 18 mėnesių po to, kai jo tėvai Beatrich ir Elliot buvo perkelti iš JAV, o žinduolių skyriaus darbuotojas Markas Brayshaw sakė, kad ir motinai, ir mažyliui puikiai sekasi.

Ši rūšis laisvėje aptinkama tik šiaurės vakarų Madagaskaro medžių viršūnėse, o per pastaruosius 30 metų jų populiacija dėl plataus masto miškų kirtimų sumažėjo 80 proc.

Nuo kitų lemūrų juos galima atskirti dėl jų judėjimo būdo – jie išlaiko vertikalią laikyseną ir spyruokliuoja išilgai ant užpakalinių kojų į šonus.

Zoologijos sodo atstovas teigė, kad laukinėje gamtoje šiems primatams gresia išnykimas, o Česteryje gyvenanti šeimyninė trijulė sudaro beveik pusę iš septynių Europoje prižiūrimų Kokverelio sifakų.

Pasak jo, naujagimis svėrė 119 g ir „kelias savaites glaudžiai laikėsi ant motinos pilvo, o paskui iki maždaug šešių mėnesių amžiaus „laikėsi ant jos nugaros kaip kuprinė“. Jie pridūrė, kad darbuotojai nustatys gruodžio mėnesį gimusio mažylio primatų lytį, „kai jis pradės savarankiškai tyrinėti“.

M.Brayshaw teigė, kad netrukus „šis šviesiaplaukis mažylis šokinės nuo medžio prie medžio, kaip ir jo tėvai“. Zoologijos sodo gyvūnų ir augalų direktorius Mike'as Jordanas teigė, kad šis gimimas yra tikrai svarbus gamtosaugos momentas.

Jis teigė, kad tai yra pradžia šios rūšies veisimo programai, kuri gali tapti gelbėjimosi ratu, neleidžiančiu šioms sifakoms visiškai išnykti.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.