Minima pasaulinė skujuočio diena: pateikė įdomiausius faktus apie šį gyvūną

Pasaulinė skujuočio diena minima kasmet trečiąjį vasario šeštadienį. Šia diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į skujuočius, didinti žmonių sąmoningumą ir skatinti kovoti su masiniu šių gyvūnų medžiojimu Afrikoje ir Azijoje.

Skujuotis. <br>123rf nuotr.
Skujuotis. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2023, 10:51 AM

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus specialistai pateikia 10 įdomiausių faktų apie šiuos gyvūnus. 

1. Skujuočiai – nedidelė žinduolių grupė, kurią sudaro aštuonios rūšys. Jie aptinkami tropiniuose Afrikos ir Azijos regionuose. Šie vabzdžiaėdžiai gyvena medžiuose ir ant žemės.

2. Skujuočių kūną dengia dideli, persidengiantys žvynai, kurie pagal struktūrą primena primatų nagus. Šie dariniai skirti gyvūnus apsaugoti nuo plėšrūnų. Kilus grėsmei, skujuočiai susisuka į kamuoliuką, apsaugodami savo bežvynį pilvelį.

3. Šie gyvūnai puikiai prisitaikę gaudyti skruzdes ir termitus, kuriais visos aštuonios skujuočių rūšys dažniausiai maitinasi. Siekdami surasti grobį, naudoja gerai išvystytą uoslę.

4. Skujuočių nepaprastai ilgas, raumeningas ir lipnus liežuvis prasideda apatinėje krūtinkaulio dalyje. Jo forma ir ilgis leidžia sėkmingai maitintis vabzdžiais.

5. Jie pradrasko skurzdėkynus ir termitynus galingomis priekinėmis kojomis, kurias puošia aštrūs nagai. Nuo skruzdėlių ir termitų gynybos apsisaugo odos raukšlėms uždengdami ausis, šnerves ir akis.

6. Dauguma skujuočių yra naktiniai gyvūnai. Ilgauodegis skujuotis yra aktyvus ir dieną, o kitų rūšių skujuočiai didžiąją dienos dalį praleidžia miegodami, susirangę į kamuolį.

7. Skujuočiai neturi dantų. Įsisavinti maistą jiems padeda raumeningas skrandis. Skujuočių skrandis sudarytas iš dviejų ertmių. Pirmoji atlieka maisto talpyklos funkciją. Antroji – itin raumeninga – padeda sutrinti nekramtytą maistą.

8. Skujuočiai kartą per metus atsiveda vieną jauniklį, kuriuo rūpinasi apie metus. Jauniklis pilnai suauga būdamas penkiolikos mėnesių.

9. Šešios iš aštuonių skujuočių rūšių įtrauktos į Pasaulinę raudonąją knygą. Kai kuriose Kinijos provincijose kininio skujuočio populiacija sumažėjo 90 proc.. Afrikoje ir Azijoje aptinkamos skujuočių rūšims kelia pavojų jų medžioklė dėl jų kūną dengiančių žvynų.

10. Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus žinduolių ekspozicijoje galima pamatyti dvi skujuočių rūšis: Teminko skujuotis (Manis temmincki), Malajinis skujuotis (Manis javanica).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.