Žuvys Oderio upėje pernai išgaišo dėl dviejų Lenkijos kasybos bendrovių kaltės, teigia „Greenpeace“

Aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ ketvirtadienį pareiškė mananti, kad už masinę žuvų žūtį Oderio upėje praėjusią vasarą atsakingos dvi anglių ir kasybos įmonės.

Negyva žuvis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Negyva žuvis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-02 21:52

Vokietijos ir Lenkijos „Greenpeace“ komanda paėmė ir ištyrė 57 vandens mėginius iš trijų Oderio ir šešių Vyslos intakų, pranešė organizacija. Atlikusi analizę organizacija teigė daranti prielaidą, kad žuvys išgaišo dvi šalis skiriančioje upėje dėl kasybos pramonės nuotekų.

Trijose dviem Lenkijos bendrovėms priklausančiose kasyklose tarša išleidžiamomis druskingomis nuotekomis gali būti įrodyta, toliau skelbė „Greenpeace“.

Ekspertai padarė prielaidą, kad pagrindinė Oderio žuvų žūties priežastis buvo druskų išleidimas, taip pat žemas vandens lygis, aukšta temperatūra ir nuodingų dumblių rūšis.

Anglį išgaunanti bendrovė „Jastrzebska Spólka Weglowa S.A.“ (JSW) agentūrai dpa sakė, kad išnagrinės „Greenpeace“ ataskaitą. Daugiau komentarų JSW ketvirtadienį nepateikė.

Nei antroji bendrovė, nei Lenkijos aplinkos ministerija neatsakė į prašymus pateikti komentarus.

Pasak „Greenpeace“, tokių įvykių ateityje būtų galima išvengti tik tuo atveju, jei Lenkija imtųsi geresnės stebėsenos. Grupė taip pat teigė, kad Vyslos upė yra labiau užteršta druskingomis nuotekomis nei Oderis.

Praėjusią vasarą Vokietijos aplinkos ministrė Steffi Lemke kalbėjo apie ekologinę katastrofą Oderio upėje. Apskaičiuota, kad rugpjūčio mėnesį nugaišo mažiausiai 360 tonų žuvų.

Net praėjus keliems mėnesiams po incidento upėje vis dar buvo aptinkamas padidėjęs druskos kiekis. Vandens ekspertai ragino skubiai apriboti druskų išleidimą ir įspėjo, kad priešingu atveju kitą vasarą žuvys vėl ims gaišti.

Vokietijos mokslininkai dabar tiria masinės žuvų žūties padarinius ir nori sukurti ankstyvojo perspėjimo sistemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.