Dėl didelio kiekio elnių gaišenų likučių upėje Seimo narys dar kartą kreipėsi į Aplinkos ministeriją: įtaria brakonieravimą

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas pakartotinai kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą ir Aplinkos ministeriją, kad būtų įvertinti nauji faktai dėl Ukmergės rajone, Želvos seniūnijoje, Siesarčio upėje aptikto didelio kiekio elninių gyvūnų gaišenų likučių.

Elnių gai<br>Stop kadras iš L.Jonausko vaizdo įrašo. 
Elnių gai<br>Stop kadras iš L.Jonausko vaizdo įrašo. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 9:22 AM

Pranešime žiniasklaidai L.Jonauskas teigia, kad iš pranešėjo gauta papildomos informacijos, kad galimas brakonieriavimas ir gyvūnų skerdienos likučių atsikratymas šioje vietoje galėjo tęstis nuo 2019 metų, o už to gali slypėti nesąžiningi aplinkosaugininkai, galimai dangstantys pažįstamus brakonierius.

„Gavau informacijos, kad gyvūnų gaišenos Siesarčio upėje yra aptikti ir 2019 m. pabaigoje. Netoli Žemaitkiemio klubo medžiotojų bokštelių sumestos į krūmus buvo aptiktos gyvūnų gaišenos: elnių kojos, galvos su nupjautais ragais, kailiai ir kiti likučiai.

Pranešėjo teigimu, iš aplinkosaugininkų tuomet jokios reakcijos ir veiksmų nesulaukta. Brakonieriavimo atvejų galėjo būti ir daugiau, tačiau pažeidėjai buvo sulaikyti tik tuomet, kai patikrinimus 2022 metais vykdė ne Vilniaus aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, kuriems priskirta ši teritorija, o Utenos pareigūnai“, – sako L.Jonauskas.

Parlamentaras primena brakonieriavimo atvejį, kai 2022 m. buvo sulaikyti asmenys Siesarčio upėje, toje pačioje Žemaitkiemio klubo teritorijoje, kurioje rastos gyvūnų gaišenos, neršto metu nelegaliai gaudę lašišas.

„Tuomet žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad brakonieriaujant sulaikytas Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas. Taip pat paminėta, kad galimai su sulaikytu brakonieriumi yra susijęs Vilniaus gyvosios gamtos vadas. Galimai jie kartu medžiojo. Buvo iškelta ir versija, kad būtent dėl to į aplinkosauginius pažeidimus, brakonieriavimo atvejus Siesarčio upėje žiūrima pro pirštus.

Jei nupjautos išmėsinėtos elnių gaišenos mėtosi prie Siesarčio upės ir joje jau nuo 2019 metų, o Vilniaus aplinkosaugai tokių dalykų nemato, kažkas tikrai yra negerai su ten dirbančiais aplinkosaugininkais. Arba tai aplaidus aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės darbo organizavimas, arba galimas brakonierių dangstymas“, – pranešime žiniasklaidai teigia L. Jonauskas.

Seimo narys L. Jonauskas prašo Aplinkos apsaugos departamento ir Aplinkos ministerijos įvertinti pateiktą informaciją ir pradėti tarnybinį patikrinimą, kuris padėtų atsakyti į klausimus, kaip buvo tiriami galimo brakonieriavimo atvejai, dėl kurių vietos gyventojai informaciją aplinkosaugininkams teikė jau nuo 2019 metų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.