Su neteisėtai namuose augintu invazinės rūšies vėžliu pažeidėjui teks atsisveikinti: gresia ir bauda

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai nustatė asmenį, neteisėtai auginantį invazinį vėžlį. Todėl aplinkosaugininkai primena, kad invazinių rūšių gyvūnų negalima laikyti namuose, dauginti ar jais prekiauti.

Paimtas invazinis raštuotasis vėžlys.<br>AAD nuotr. 
Paimtas invazinis raštuotasis vėžlys.<br>AAD nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Aplinkos apsaugos departamentas

May 18, 2023, 9:26 AM

Vėžlys buvo paimtas ir perduotas laikinai gyvūnų priežiūros centro darbuotojų priežiūrai. O už tai, kad privačiame tvenkinyje buvo laikomas invazinės rūšies – raštuotasis vėžlys, asmeniui gresia bauda nuo 200 iki 400 eurų.

„Lietuvos invazinių rūšių sąraše yra 35 augalai ir gyvūnai. Šių rūšių žala mūsų biologinei įvairovei ypač didelė, todėl būtina neleisti joms plisti. Raštuotieji vėžliai į invazinių rūšių sąrašą buvo įtraukti todėl, kad platina salmoneliozę ir išstumia vietinę – balinį vėžlį“, – sako Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Grudzinskas.

Pastebima, kad invazinės rūšys vis labiau plinta, pavyzdžiui, raštuotųjų vėžlių jau prieš keletą metų buvo aptikta Druskininkų ir Kauno ežeruose, Neryje. Be to, Lietuvoje retiems ir saugomiems baliniams vėžliams grėsmę kelia ir puošnieji vėžliai.

Taigi, radus invazinį vėžlį (kaip ir bet kurį kitos invazinės rūšies gyvūną) gamtoje, reikėtų iškart pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai arba telefonu 112.

Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą rasite čia.

Atsakomybė

Už invazinių rūšių laikymą, auginimą, veisimą, dauginimą, mainymą, įvežimą ir išvežimą iš Lietuvos, vežimą per Lietuvos teritoriją ar kitokį naudojimą pažeidžiant nustatytą tvarką, asmenims skiriama bauda nuo 200 iki 400 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 600 eurų, taip pat konfiskuojamas invazinės rūšies gyvūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.