Kuršių mariose sumažėjo ištirpusio deguonies koncentracija: žuvims darosi sunku kvėpuoti

Hidrologiniai stebėjimai Kuršių mariose Juodkrantėje ir Klaipėdos uoste rodo, kad ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių vandenyje pradėjo mažėti. Žuvims ir kitiems vandens gyvūnams deguonis reikalingas jų gyvybinėms funkcijoms palaikyti, jo koncentracijai sumažėjus iki kritinio lygio, jie ima dusti, praneša Aplinkos ministerija.

Ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių vandenyje pradėjo mažėti.<br>LR archyvo nuotr. 
Ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių vandenyje pradėjo mažėti.<br>LR archyvo nuotr. 
Ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių vandenyje pradėjo mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių vandenyje pradėjo mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 12:19 PM

Kaip nurodoma pranešime, antradienį ir trečiadienį atlikti stebėjimai patvirtina, kad ištirpusio deguonies koncentracija sumažėjo iki vandens telkiniuose gyvenančioms mažoms žuvims pavojingai mažos koncentracijos (6,5 mg/L Juodkrantės stotyje ir 5,2 mg/L Klaipėdos uosto stotyje).

Aplinkos ministro įsakymo „Dėl paviršinių vandens telkinių, kuriuose gali gyventi ir veistis gėlavandenės žuvys, apsaugos reikalavimų aprašo patvirtinimo“ nuostatos numato paviršinių vandens telkinių, kuriuose gali gyventi ir veistis gėlavandenės žuvys, vandens kokybės rodiklių ribinės vertes, reikalingas lašišiniams vandens telkiniams: ≥9,0 mg/L deguonies (minimali koncentracija 6,0 mg/L) ir karpiniams vandens telkiniams ≥7,0 mg/L deguonies (minimali koncentracija 4,0 mg/L).

Ministerija nurodo, kad pastarosiomis dienomis vyravo ramūs ir šilti orai, oro temperatūra kilo iki 23 laipsnių, todėl šilo ir Kuršių marių vanduo. Ties Juodkrante, vandens temperatūra pakilo iki 18,7 laipsnio, Klaipėdos sąsiauryje – iki 17,9 laipsnio. Todėl esant tokioms hidrometeorologinėms sąlygoms, mažėja ir deguonies tirpumas vandenyje.

O kylant vandens telkinio temperatūrai, susidaro palankios sąlygos pavasarinio fitoplanktono (vienaląsčių dumblių) dauginimuisi, šis procesas taip pat prisideda prie deguonies mažėjimo. Ištirpusio deguonies Kuršių mariose, staiga sušilus orams, sumažėja kasmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.