Klaipėdoje – svečiai iš miško: tarp gyvenamųjų namų vaikštinėjo stirnos, Skulptūrų parke ratus suko šernas

Klaipėdiečiai pastarosiomis dienomis miesto centre susidūrė su miško gyventojais – Imanuelio Kanto gatvėje antradieno rytą pastebėtos dvi tarp gyvenamųjų namų sau ramiai vaikštinėjančios stirnos, o pirmadienio vakarą Skulptūrų parke ratus suko šernas.

Klaipėdiečiai pastarosiomis dienomis miesto centre susidūrė su miško gyventojais – Imanuelio Kanto gatvėje antradieno rytą pastebėtos dvi tarp gyvenamųjų namų sau ramiai vaikštinėjančios stirnos, o pirmadienio vakarą Skulptūrų parke ratus suko šernas.<br>VE nuotr. 
Klaipėdiečiai pastarosiomis dienomis miesto centre susidūrė su miško gyventojais – Imanuelio Kanto gatvėje antradieno rytą pastebėtos dvi tarp gyvenamųjų namų sau ramiai vaikštinėjančios stirnos, o pirmadienio vakarą Skulptūrų parke ratus suko šernas.<br>VE nuotr. 
2005 metais Herkaus Manto Gatvėje, prie Klaipėdos universiteto, įvyko incidentas, kai nuo viaduko ant gatvės nušokęs briedis pataikė tiesiai ant automobilio.<br>VE nuotr. 
2005 metais Herkaus Manto Gatvėje, prie Klaipėdos universiteto, įvyko incidentas, kai nuo viaduko ant gatvės nušokęs briedis pataikė tiesiai ant automobilio.<br>VE nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Paulius Matulevičius

Jun 7, 2023, 11:13 AM

„Gaila gyvūnėlių. Nesinorėtų, kad juos išgąsdintų pikti žmonės ir šuniukai“, – sakė vaizdo įrašu su „Vakarų ekspresu“ pasidalijusi klaipėdietė Dalia Grikšaitė.

Ji šįryt eidama pro Imanuelio Kanto gatvę, pamatė neįprastą vaizdą – praeinančias dvi stirnas.

„Mes su savo augintine Bella miško gyvūnus Klaipėdos mieste sutinkame ne pirmą kartą. Mūsų sąskaitoje jau 3 stirnos ir 2 lapės“, – šyptelėjo ji.

Skambino tarnyboms

Kita klaipėdiečių šeima Viktorija ir Gvidas pirmadienio vakarą šalia Skulptūrų parko nufilmavo vaikštinėjantį šerną.

„Ne tikrai jis mūsų neišgąsdino. Labai mielas šerniukas. Važiavome automobiliu, o jis sau vaikštinėjo netoli gatvės. Dar priėjo arčiau mūsų, drąsiai pažiūrėjo į akis“, – pasakojo klaipėdietė Viktorija.

Ji teigė, kad tą patį šerniuką prie Skulptūrų parko regėjo tiek 21 val., tiek atgal važiuodami apie 22.30 val.

„Reikia jį gelbėti. Skambinome telefonu 112 ir pranešėme. Suprantame, kad dabar skulptūrų parkas rekonstruojamas, jame daug erdvės, bet jį reikėtų nugabenti atgal į namus – į mišką“, – teigė klaipėdiečiai.

Jie pastebėjo, kad pastarosiomis dienomis yra padidėjusi miško gyvūnų migracija.

„Prieš kelias dienas prie Melnragės gelbėjome lapiuką. Na ten tai suprantama situacija iš kur jis atsirado, juk šalia – miškas, o kaip šerniukas atsirado Skulptūrų parke – čia jau mistika“, – sakė Viktorija.

Ką pataria specialistas?

„Vakarų ekspresui“ susisiekus su Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos vyr. specialistu Erlandu Paplauskiu, šis teigė, kad į miesto centrą dažniausiai užklysta jaunikliai.

„Gyvūnai dažniausiai juda naktį, ieškodami maisto. Prisėlina prie šiukšlių konteinerių, žiūri gal žmonės paliko kokio maisto. Tai nėra nieko nuostabaus, kad jie atsiranda ir miesto centre. Nepamirškime ta, kad Girulių miškas yra miesto dalis“, – pabrėžė E. Paplauskis.

Jis dar pridūrė: „Žvėrių pasaulis yra naktinis ir jie dažniausiai tuomet gyvena gyvenimą. Tai yra todėl, kad žmonės, prisidengdami žodžiu „medžioklė“, juos žudo. Taigi, dieną jie bijo žmonių, saugosi, o naktį jaučiasi drąsiau.“

Anot jo, naktį ne tik miške, bet ir mieste galima pamatyti visko: ir lapių, ir šeškų, ir kiaunių, ir briedžių, ir mangutų.

„Melnragėje lapės gyvena nuolat, į pajūrį ateina ieškot maisto. Į centrą dažniausiai užklysta jaunikliai, nes jie dar neturi įgūdžių ieškoti, be to, dar nėra susidūrę su žmonėmis ir ne taip jų bijo“, – sakė specialistas.

Anot jo, jei žmonės mato, kad gyvūnas patekęs į bėdą ar jam gresia pamojus, turėtų skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Tačiau dažniausiai gyvūnai, jei jų negąsdini, per arti nesiartini ir neprovokuoji, būna ramūs ir pavojaus nekelia. Patys žmonės iš kvailumo prisidaro bėdų“, – įsitikinęs jis.

Jis teigė, nereikėtų artintis prie gyvūnų, juos šerti ir bandyti patiems gelbėti.

„Ateis naktis ir jie patys parkeliaus į savo namus. Nereikia prie jų lįsti ir provokuoti“, – dar kartą akcentavo E. Paplauskis.

Anot jo, didelė bėda yra ta, kad šuniukų šeimininkai tokiais atvejais leidžia savo augintiniams artintis prie gyvūnų ir juos išgąsdina.

„Tokiu atveju šuns išgąsdintas gyvūnas gali staiga neatsigręždamas bėgti ir papulti po automobilio ratais. Tada jau bėda. Nelįskite prie gyvūno ir jie nelįs prie jūsų“, – sakė pokalbininkas.

Įsimintina istorija

Prieš beveik du dešimtmečius – 2005 metais uostamiestyje įvyko ir skaudžia tragedija galėjęs baigtis incidentas, kai nuo viaduko ant gatvės nušokęs briedis pataikė tiesiai ant automobilio.

Žmonės nenukentėjo. Tai įvyko Herkaus Manto gatvėje, prie Klaipėdos universiteto.

Iš miško į miestą priklydęs briedis nežinia dėl ko nušoko nuo viaduko ant gatvės.

Krisdamas iš kelių metrų aukščio gyvūnas stipriai susižeidė, jam lūžo kojos, sutrenkta galva. Jį specialistai užmigdė.

Laimei, per šį incidentą nenukentėjo žmonės.

Laukinis gyvūnas krisdamas pataikė ant tuo metu po viaduku važiavusio automobilio „VW Passat“. 18 metų senumo mašina buvo aplamdyta.

Tai toli gražu ne vienintelis atvejis, kai uostamiesčio gatvėse pasirodo iš aplinkinių miškų atklystantys briedžiai.

Ne kartą briedžiai blaškėsi Taikos prospekte, prie Klaipėdos „Akropolio“, po Baltijos prospektą.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai gyvūnų globos tarnybos darbuotojai briedį sugauna ir nuveža į mišką, tačiau dėl išgąsčio ir išsekimo gyvūnas nugaišta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.