Tailande užfiksuoti sukrečiantys vaizdai – tik pradžia? Ekspertų įspėjimas kelia didelį nerimą

Praėjusi savaitė Tailando Čumpono provincijoje vaizdais šokiravo tiek gyventojus, tiek mokslininkus – 4 km ruožą paplūdimyje padengė tūkstančiai negyvų žuvų. Ekspertai teigia, kad tai galėjo įvykti dėl klimato kaitos.

4 km ruožą paplūdimyje padengė tūkstančiai negyvų žuvų.<br>RS/Scanpix nuotr. 
4 km ruožą paplūdimyje padengė tūkstančiai negyvų žuvų.<br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2023, 9:40 AM, atnaujinta Jul 2, 2023, 1:17 PM

Ekspertų teigimu, klimato kaita galėjo paskatinti planktono, dėl kurio ir krito tūkstančiai žuvų, žydėjimą. Kasetsarto universiteto Žuvininkystės fakulteto mokslinnkas Thonas Thamrongnawasawatas žuvų žūtį sieja būtent su vandens „žydėjimu“, kuris yra natūralus reiškinys, tačiau dėl jo vandenyje sumažėja deguonies kiekis ir žuvys dūsta, praneša CNN. 

„Įvairūs gamtos reiškiniai, tokie kaip koralų blukimas ar planktono žydėjimas, natūraliai vyksta tūkstančius ar net dešimtis tūkstančių metų, tačiau prasidėjus visuotiniam atšilimui jie suintensyvėja ir padažnėja“, – sakė jis.

Vietos valdžios institucijų duomenimis, planktono žydėjimas vyksta kartą ar du kartus per metus ir paprastai trunka dvi-tris dienas. Pareigūnai surinko jūros vandenį tolesniam vertinimui ir analizei.

Šiais metais karščio bangos jūrose kelia susirūpinimą ne tik Tailande, bet ir visame pasaulyje. Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnybos duomenimis, balandžio ir gegužės mėnesiais pasaulinė jūros paviršiaus temperatūra buvo aukščiausia per visą šių mėnesių istoriją.

Tarnybos teigimu, tai lėmė tiek natūralus klimato reiškinys El Ninjo, kuris turi įtakos pasauliniam atšilimui, tiek žmogaus sukelta klimato kaita, dėl kurios tiek vandenynų, tiek sausumos temperatūra yra aukštesnė.

Šį mėnesį tūkstančiai negyvų žuvų nugulė ir Teksaso paplūdimiuose, o ekspertai įspėja, kad dėl kylančios jūrų temperatūros dumblių žydėjimo sulauks ir Didžiosios Britanijos pakrantės.

Pietų Kalifornijoje dėl dumblių žydėjimo paplūdimiuose taip pat rasta šimtai negyvų delfinų ir jūrų liūtų. Nors Kalifornijoje dumblių žydėjimą sukėlė ne aukšta temperatūra, o stiprus pakrantės bangavimas, mokslininkai teigia, kad dėl klimato kaitos toksinių dumblių žydėjimas gali padidėti, nes kai kurie jų klesti šiltame vandenyje.

„Nesvarbu, ar tai būtų Australija ir tokios vietos kaip Didysis barjerinis rifas, ar net Anglijos apylinkės, kuriose šiuo metu jaučiamos gana stiprios karščio bangos jūroje, tai tikrai pakenks vietos ekosistemoms“, – sakė Naujojo Pietų Velso universiteto klimato mokslininkė Sarah Perkins-Kirkpatrick.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.