Internetą apskriejo šokiruojantis vaizdo įrašas: užfiksuota, kaip elnias ėda gyvatę

Nors dauguma įsitikinę, kad elniai yra visiški žolėdžiai, yra žinoma, kad šie gyvūnai kartais į racioną įtraukia ir gerokai įdomesnių pasirinkimų – nuo zuikių iki žmonių palaikų. Neseniai socialinius tinklus apskriejo šokiruojantis vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip baltauodegis elnias ryja gyvatę.

Elnias. <br>R. Barausko asociatyvi nuotr.
Elnias. <br>R. Barausko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 8:10 AM

Vaizdo įrašą Teksase nufilmavo ir paskelbė Trey Reinhartas. Vyras neslėpė nuostabos, o įraše galima išgirsti jį tariant „Ar tu valgai gyvatę?“. Kadangi gyvatės galva jau buvo nuėsta, nėra aišku, kokios rūšies roplį šiam elniui pavyko susimedžioti.

Nors elniai iš prigimties nėra prisitaikę medžioti kitus gyvūnus ar apskritai maitintis mėsa, toks, nors ir neįprastas, elnių elgesys yra užfiksuojamas nebe pirmą kartą.

Kiek anksčiau buvo nufilmuota, kaip elnias maitinasi žuvimi. Yra ir daugiau vaizdo įrašų, kuriuose įamžinta, kaip šis gyvūnas be didelių abejonių suvalgo restoranų lankytojų jam numestą kepsnio gabalą. Vaizdo stebėjimo kameros yra užfiksavusios, kaip elniai graužia negyvus triušius ir šliaužioja aplink medžiotojų paliktas žarnų krūvas.

Tai daugiau nei vienkartiniai stebėjimai. 1988 m. Škotijoje tyrėjai užfiksavo, kaip taurieji elniai nuėda jūros paukščių jaunikliams galvas, o vėliau graužia jų kojas bei sparnus.

Turbūt labiausiai šiurpą keliantis tyrimas ir nuotraukos atsirado 2017 m. Tąkart mokslininkai siekė išsiaiškinti, kaip gamtoje yra žmogaus kūnas ir kaip į tai reaguoja gyvūnai, o elniai užfiksuoti bandantys ragauti žmogaus kaulus.

Kodėl žolėdžiai kartais valgo mėsą?

Mokslininkai mano, kad toks elnių elgesys gali būti paaiškinamas. Elniai neturi galimybių susigauti grobį ir jį suplėšyti, tačiau negyvi gyvūnai yra lengvas taikinys ir gausus mineralų, baltymų ir riebalų šaltinis.

Tyrėjai mano, kad šie mitybos vingiai gali sutapti su laiku, kai elniams reikia daugiau maistinių medžiagų. Viename pernai paskelbtame tyrime teigiama, kad elniai gali valgyti mėsą, kai jiems reikia spartesnio augimo ragų išlaikymui arba atsiradimui. Įvairiapusiškesnis racionas taip pat gali būti paprasčiausiai nulemtas mažėjančių maisto išteklių bei buveinių pokyčių laukinėje gamtoje.

Bet kokiu atveju ši tendencija neapsiriboja elniais. Yra žinoma, kad antilopė ėda driežus ir net kartais maitinasi lavonais, jei grifai jų nepasiekia pirmi. Afrikoje taip pat plačiai paplitęs kaulus graužiančių žirafų reiškinys.

Nors visus šiuos gyvūnus vadiname žolėdžiais, gamta mums primena, kad ten, kur ant kortos pastatytas išlikimas, mūsų griežtai nubrėžtos ribos gali šiek tiek išsitrinti.

Parengta pagal „Live science“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.