Žmonių kiemus žiemą lanko svečiai iš miško: primena, kaip elgtis

Nors sniego danga Lietuvoje beveik ištirpo, žiemos išdaigų dar galime tikėtis, o kartu su jais ir iš miško atklystančių laukinių gyvūnų. Specialistai primena, kaip elgtis, jei savo namo teritorijoje pastebėjote laukinius gyvūnus.

Specialistai primena, kaip elgtis, jei savo namo teritorijoje pastebėjote laukinius gyvūnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistai primena, kaip elgtis, jei savo namo teritorijoje pastebėjote laukinius gyvūnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistai primena, kaip elgtis, jei savo namo teritorijoje pastebėjote laukinius gyvūnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistai primena, kaip elgtis, jei savo namo teritorijoje pastebėjote laukinius gyvūnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Grėtė Ubartaitė

Dec 31, 2023, 4:25 PM

Šaltuoju metų laiku, ypač pasnigus, socialiniuose tinkluose žmonės pradėjo dalintis jų kiemuose besilankančių svečių iš miško nuotraukomis.

Nors daugelis keturkojus stebi iš tolo, daliai žmonių kilo klausimas, galbūt gyvūnams, kaip ir paukščiams, reikia padėti išgyventi žiemą.

Pasak Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento Komunikacijos skyriaus specialistų, miesto teritorijoje ar prie gyvenamųjų namų atklystantys gyvūnai yra natūralus reiškinys – žmonių gyvenamoji aplinka artėja prie anksčiau buvusių natūralių gyvūnų buveinių, o kartu su ja ir žymiai lengviau pasiekiamas maistas.

Miško gyvūnus labiausiai vilioja žmonių soduose randamos gėrybės bei kiti lengvai pasiekiamo ėdesio šaltiniai.

„Laukinius gyvūnus vilioja žmonių paliekamos maisto atliekos, nes natūralioje aplinkoje gyvūnams maisto tenka paieškoti ilgiau. Žmonės pagelbėti gamtai gali nepalikdami atvirų maisto atliekų arba jas surinkdami, nes būtent jos vilioja laukinius gyvūnus į urbanizuotas teritorijas“, – aiškino Aplinkos apsaugos departamento.

Pasak specialistų, pamačius sode vaikštančią stirną ar kitą gyvūnėlį, kad ir kaip jo būtų gaila, šerti jo nereikėtų.

„Laukinių gyvūnų maitinti nereikia. Įprasta laukinių gyvūnų mityba labai skiriasi nuo to maisto, kurį jiems neša žmonės, todėl šeriami gyvūnai gali sunegaluoti.

Gyvūnus papildomai šerti reikia tik ypač šaltomis žiemomis, esant storai sniego dangai ar ledo paviršiui ant jos, kada gyvūnai nebepajėgia susirasti natūralaus maisto gamtoje“, – pranešė Aplinkos apsaugos departamento specialistai.

Be to, prie patogumų pripratę gyvūnai praranda savo natūralius instinktus, eina arčiau gyvenviečių, nebijo žmonių, dėl to gali būti sužaloti automobilių, naminių gyvūnų ir panašiai.

Pastebėjus žmonių gyvenamojoje teritorijoje vaikštantį laukinį gyvūną svarbu įvertinti jo būklę. Pagalba jam reikalinga tik tuo atveju, jei gyvūnas yra sužeistas.

„Dažniausiai gyvūnai būna sveiki, jie natūraliai gyvena žmonių kaimynystėje. Visgi pastebėjus ir įsitikinus, kad laukiniam gyvūnui reikalinga pagalba, pavyzdžiui, jis yra sužeistas, sergantis, reikia kreiptis visą parą veikiančiu Bendrosios pagalbos telefonu 112 – informacija bus perduota Gyvūnų globėjų asociacijai“, – informavo Aplinkos pasaugos departamento specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.