Zimbabvėje masiškai krenta drambliai: jaudinamasi, kad žūčių bus ir daugiau

Tragiška situacija – sausra Zimbabvėje nusinešė mažiausiai 160 dramblių gyvybių, o kadangi karšti ir sausi orai gali tęstis, gamtosaugininkai baiminasi, kad žūčių gali būti ir daugiau.

Zimbabvėje kritęs dramblys. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Zimbabvėje kritęs dramblys. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Drambliai. <br>123rf asociatyvi nuotr.
Drambliai. <br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2024, 7:39 AM

Praėjusiais metais nuo rugpjūčio iki gruodžio Hvangės nacionaliniame parke, kuriame gyvena nykstančios rūšys (drambliai, buivolai, liūtai, gepardai, žirafos) pastebėti krintantys drambliai. Dar mažiausiai šeši drambliai neseniai buvo rasti negyvi už parko ribų, tačiau dėl jų žūčių įtariami brakonieriai.

Zimbabvės parkų ir laukinės gamtos valdymo tarnyba patvirtino, kad drambliai nugaišo parke ir paaiškino, kad tai įvyko dėl sausros.

„Atlikome tyrimus ir preliminarūs rezultatai rodo, kad jie nugaišo dėl bado. Dauguma gyvūnų nugaišo 50–100 m atstumu nuo vandens šaltinių“, – sakė įstaigos atstovė spaudai Tinashe Farawo.

Dauguma nugaišusių dramblių buvo pažeidžiamesni – tai buvo itin jauni, seni arba ligoti gyvūnai.

Visoje pietų Afrikoje intensyvėja sausros ir užsitęsę sausringi laikotarpiai. 2023 m. nuo vasario iki lapkričio mėnesio Hvangės parke nebuvo kritulių, sakė vienas iš Hvangės parko apsaugos grupės „Bhejane Trust“ įkūrėjų ir vadovas Trevoras Lane'as.

„Maisto buvo mažai, temperatūra buvo labai aukšta, stigo vandens. Tai gyvūnams sukėlė didžiulį stresą, o situacija gali pasikartoti 2024 m.“, – sakė T.Lane'as.

Vandenynų sroves ir atmosferą tiriančios tarnybos prognozuoja, kad nuo praėjusių metų spalio iki šių metų kovo vyraus stiprus El Ninjo orų reiškinys, dėl kurio orai bus karštesni, sausesni, o kritulių dar labiau trūks.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras lapkritį atnaujintoje ataskaitoje teigė, kad dėl to tikėtina „vėluojanti kritulių sezono pradžia ir užsitęsę sausringi laikotarpiai“, todėl Zimbabvėje gali susidaryti sausros sąlygos.

Iki 2023 m. pabaigos, pasak biuro, „ palyginti su ilgalaikiu vidurkiu, didžiojoje Zimbabvės dalyje iškrito mažiau nei 50 proc. sezoninio kritulių kiekio.

Dabar Hvangės gamtosaugos grupės skuba išgręžti daugiau gręžinių.

„Žinome, kad 2024 m. gali prasidėti El Nino nulemta didelė sausra. Žiūrėsime, ką galime padaryti, kad tai sušvelnintume, bet tai išliks tik stipriausi. Jei bus dar viena sausra, turėsime vėl išgyventi tą patį“ , – sakė T.Lane'as.

Dėl sausrų Zimbabvėje ir anksčiau yra masiškai gaišę drambliai – 2019 m. per du mėnesius dėl vandens trūkumo nugaišo daugiau kaip 200 dramblių.

Hvangėje dirbantys veterinarai ir gamtosaugininkai sakė, kad iš pradžių drambliai nugaišo todėl, kad buvo susitelkę aplink vieną iš labiausiai naudojamų vandens punktų parke. Vėliau, pasak jų, žūtys paplito plačiau.

Kitas gamtosaugos specialistas sakė, kad vienu metu daugiau kaip 1 800 dramblių bandė gerti iš vieno vandens šaltinio.

„Buvo baisu matyti jauniklius, laukiančius mirties ir baisu važiuoti aplink matant ir užuodžiant negyvų dramblių kvapą.Turime sunerimti dėl to, kad dėl klimato kaitos šių metų gyvūnų žūtis tuoj pradės atrodyti normalus reiškinys“, – sakė vienas iš gamtosaugininkų.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.