Lietuvos jūrų muziejuje sveiksta paskutinė ruoniukė: reabilitacija trunka beveik metus

52 išgelbėti ruoniukai jau leidžia savo dienas jūroje. Nors dažniausiai sužeisti ruoniukai Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre pagydomi per 3–4 mėnesius, visgi kai kurie mažyliai būna tokie išsekę, kad jų reabilitacija užtrunka beveik triskart ilgiau. Dėl šios priežasties pagalba reabilitacijos centrui reikalinga nuolat.

Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė ir Arūnas Grušas. <br>Organizatorių nuotr. 
Ruoniukė Kaniukė ir Arūnas Grušas. <br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 11:57 AM, atnaujinta Feb 6, 2024, 11:58 AM

Ruoniukė Kaniukė – šiuo metu vienintelė Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro gyventoja. Ji į biologų rankas pakliuvo dar praėjusių metų balandžio mėnesį.

„Kaniukė buvo rasta Juodkrantės paplūdimyje ir tuo metu svėrė vos 12 kg. Ji buvo labai vangi, išsekusi, turėjo žaizdelę ant užpakalinės galūnės, taip pat sirgo ruonių vėjaraupiais. Nors sužeisto ruoniuko reabilitavimas trunka maždaug 3–4 mėnesius, deja, Kaniukė, po daugiau nei 9 mėnesių vis dar gyvena mūsų centre“, – sako Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Reabilitacija trunka ilgiau nei tikėtasi

Paprastai išslaugyti ruoniukai paleidžiami į jūrą, kai išmoksta savarankiškai sugauti bei praryti žuvį ir sveria daugiau nei 40 kg. Pasak A. Grušo, Kaniukė labai išrankiai renkasi maistą, todėl niekaip nepavyksta priauginti reikiamo svorio.

„Vos patekus į mūsų rankas, Kaniukei buvo taikomas standartinis gydymas – paskirti antibiotikai, organizmas stiprinamas vitaminais. Mūsų tikslas – ruoniukus išmokyti ėsti savarankiškai, tačiau Kaniukė itin išranki maistui – ėda kaip tikra aristokratė draskydama mažais gabaliukais. Ruoniukės mitybos įpročiai keičiasi kasdien – jei vieną dieną ji ėdė stintenę, nereiškia, kad kitą diena ši žuvis jai tiks. Centre juokaujame, kad greitai išmoks naudotis peiliu ir šakute“, – pasakoja A. Grušas.

Jis priduria, kad šiuo metu Kaniukė puikiai maitinasi grundalais ir pernai sužvejota silke, tačiau šviežia silkė – vis dar nežavi ruoniukės. Per dieną mažylė gauna 3 kg žuvies, o šiuo metu sveria 32 kg.

„Savo elgesiu ir maisto pasirinkimu Kaniukė rodo, kad ji dar nėra pasiruošusi grįžimui į namus. Visgi, tikimės, kad iki vasario galo ruoniukė priaugs reikiamus kilogramus ir ją galėsime paleisti ten, kur jai ir vieta – atgal į jūrą. Jei Kaniukės mitybos įpročiai nesikeis, laisvėje jai turėtų sektis gerai – jūroje dar yra pakankamai grundalų, todėl susirasti maisto jai nebus problemų“, – tvirtina Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas.

Dėl klimato kaitos ir Baltijos jūroje mažėjančio žuvies kiekio, nusilpusių ir sužeistų ruoniukų skaičius kasmet vis didėja. Kai kuriais atvejais, siekiant reabilituoti išsekusius mažylius, reikia itin didelių pastangų bei laiko. Daugiausia išsekusių ruoniukų prie Lietuvos krantų randama pavasarį, todėl pasiruošimas priimti sužeistus mažylius prasideda jau dabar. Prie paramos gali prisidėti ir kiekvienas „Lidl“ pirkėjas.

„Kiekvienas „Lidl“ prekybos centre nupirktas specialus „Duok ruoniukui penkis“ iniciatyvos daugkartinis maišelis tampa 0,05 eurų parama Lietuvos jūrų muziejaus vykdomai Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos veiklai. Džiaugiamės, kad pirkėjai taip aktyviai prisideda prie tikrai kilnaus tikslo – išsaugoti kuo daugiau sužeistų ruoniukų gyvybių“, – sako A. Bubnelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.