Kėdainių r. kiemuose šeimininkauja lapė: gyventojai jau skundžiasi dėl dingstančių vištų

Kėdainių rajono Vilainių seniūnijos Aristavos kaime šeimininkauja pūstauodegė lapė. Ne, ji ne šiaip užsuka naktimis pašniukštinėti – ji drąsiai kaimo gatvėmis ir kiemais vaikštinėja per patį vidurdienį, kuomet aplinkui ją stebi žmonės. Tokia lapės kaimynyste aristaviškiai nesipiktino tol, kol nepradėjo dingti jų auginamos vištos.

Aristavoje gyvenanti Vika Drižytė lapę mato labai dažnai savo ir aplinkiniuose kiemuose, moteriai laisvai pavyksta gyvūną nufotografuoti telefone esančia kamera.<br>V.Dražytės nuotr. 
Aristavoje gyvenanti Vika Drižytė lapę mato labai dažnai savo ir aplinkiniuose kiemuose, moteriai laisvai pavyksta gyvūną nufotografuoti telefone esančia kamera.<br>V.Dražytės nuotr. 
Lapę nufotografavo ne vienas, ir ne du gyventojai. Jos nuotraukų turi dažnas. Dar dažniau žmonės skundžiasi netekę savo vištų.<br>V.Dražytės nuotr. 
Lapę nufotografavo ne vienas, ir ne du gyventojai. Jos nuotraukų turi dažnas. Dar dažniau žmonės skundžiasi netekę savo vištų.<br>V.Dražytės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Dimitrijus Kuprijanovas

Feb 8, 2024, 3:51 PM

Lapė žmonių visiškai nebijo

Aristavoje gyvenanti Vika Drižytė lapę mato labai dažnai savo ir aplinkiniuose kiemuose. Moteriai pavyksta gyvūną nufotografuoti ir telefone esančia kamera.

„Lapė mūsų kaime jau labai karaliauja. Iš pradžių buvo smagu, bet po to jau ir baugu, nes pasidarė labai įžūli. Žmonės ėmė kalbėti, kad lapė vištas pjauna. Trinasi tarp kiemų ir tyko grobio.

Žmonės ėmė vis garsiau skųstis, kad dingsta jų auginamos vištos. Ir mano kaimynei papjovė.

Lapė vidury dienos sėdi kieme ir dairosi į vaikštančius žmones, nė kiek nebijo“, – konstatavo nuotrauką atsiuntusi vietos gyventoja.

Matė, kaip lapė gaidį užkasė po sniegu

Lapę Aristavoje yra matę dauguma šio kaimo gyventojų. Viena moteris teigė, kad matė, kaip lapė po darželio langais kažkieno gaidį pakasė po sniegu.

Dar kita moteris pasakojo, kad lapė vidury dienos taršė vištelę po langais.

Beje, lapę nufotografavo ne vienas, ir ne du gyventojai. Jos nuotraukų turi dažnas. Dar dažniau žmonės skundžiasi netekę savo vištų.

Kreipėsi į medžiotojus

Aristaviečiai, ilgai kentę tokį įžūlų laputės siautėjimą, prarado kantrybę. Jie kreipėsi į Kėdainių rajono žvejų ir medžiotojų draugiją.

Medžiotojai pažadėjo apsilankyti kaime ir imtis priemonių. Nors gyvenvietėje medžioti negalima, tačiau yra kitų būdų sučiupti lapę.

Lapių daugėja

Kad lapių populiacija didelė, sako ir medžiotojai. Jų kailių jau niekas nevertina kaip anksčiau, todėl ir sumedžiojama jų kur kas mažiau. Be to, gali būti, kad lapės esą suprato vieną dalyką – kuo arčiau bus žmonių namų, tuo lengvų pietų tikimybė didesnė, o didelio pavojaus čia nėra. Mat arti sodybų draudžiama medžioti.

Medžiotojai spėja, kad lapių populiacija didėja ir dėl menko sumedžiojimo ir dėl to, kad jų tiesiog mažiau nugaišta, mat visoje šalyje jau daug metų yra vykdoma oralinė gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, tad jau keletą metų nefiksuotas nė vienas lapės susirgimas pasiutlige.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.