Pasitikite grįžtančius paukščius: ir pramoga su šeima, ir pagalba

Pavasaris vis labiau įsibėgėja, tai kasdien liudija gamta – šoktelėjęs termometro stulpelis, pirmosios bundančios augmenijos užuominos ir grįžtantys paukščiai. Nuo kovo iki balandžio pabaigos į Lietuvą grįžta didžiausi paukščių pulkai, tad atsiranda daugiau galimybių smagiam, o kartu ir ugdančiam laisvalaikio praleidimo būdui – paukščių stebėjimui.

Paukščių stebėjimo pramoga pastaraisiais metais vis populiarėja – ji apjungia buvimą gamtoje, keliavimą ir pažinimo džiaugsmą.<br>„freepik.com“ nuotr.
Paukščių stebėjimo pramoga pastaraisiais metais vis populiarėja – ji apjungia buvimą gamtoje, keliavimą ir pažinimo džiaugsmą.<br>„freepik.com“ nuotr.
Paukščių stebėjimo pramoga pastaraisiais metais vis populiarėja – ji apjungia buvimą gamtoje, keliavimą ir pažinimo džiaugsmą.<br>„freepik.com“ nuotr.
Paukščių stebėjimo pramoga pastaraisiais metais vis populiarėja – ji apjungia buvimą gamtoje, keliavimą ir pažinimo džiaugsmą.<br>„freepik.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-29 08:48, atnaujinta 2024-03-29 08:51

Paukščių stebėjimas – daug teigiamų emocijų vaikams

Kai kuriems paukščių stebėjimas iš pradžių gali pasirodyti kaip gana nuobodi veikla, tačiau taip tikrai nėra. Ši pramoga pastaraisiais metais vis populiarėja – ji apjungia buvimą gamtoje, keliavimą ir pažinimo džiaugsmą.

Laikas, praleistas gamtoje, savaime yra labai naudingas tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai – sumažėja streso lygis, nerimas, pagerėja nuotaika. Na, o jei šis laikas praleidžiamas stebint paukščius, nauda dar labiau išauga – gaunama ne tik pozityvių emocijų, bet ir įgyjama naujų žinių. Negana to, tai veikla, kuria gali užsiimti visa šeima – stebėti paukštelius patiks ir suaugusiems, ir mažiesiems.

Paukščių stebėjimas nereikalauja didelio pasiruošimo ar investicijų – pradžiai užtenka bazinių žinių apie paukščius ir jų buveines. Žinoma, reikia apsirūpinti ir reikiamais optiniais prietaisais – žiūronais. Žiūronai naudojami įvairiais tikslais, tad ir jų optinės ypatybės, dydis ir kitos savybės skiriasi. Į kokias savybes reikia atkreipti dėmesį renkantis žiūronus paukščių stebėjimui? Į šį klausimą atsako prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovas Dovydas Demeška.

Stipresni žiūronai – nebūtinai geresni

Pirmas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra žiūronų galimybė didinti toli esančius objektus. Tai nurodo parametrai, paprastai pažymėti ant žiūronų. Pavyzdžiui, 7×35mm reiškia, kad žiūronai vaizdą artina septynis kartus, o antrasis skaičius nurodo objektyvo skersmenį milimetrais. Tiesa, yra viena taisyklė, į kurią reiktų atsižvelgti.

„Teigiama, kad objektyvo skersmuo turėtų būti maždaug 5 kartus didesnis už skaičių, nurodantį, kiek kartų bus didinamas vaizdas. Kodėl tai svarbu? Per didesnį objektyvą pateks didesnis šviesos kiekis, geriau matysite detales, o tai ypač praverčia esant prastam apšvietimui ar tamsiuoju paros metu“, – sako specialistas.

Jis priduria, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į atstumą nuo objektyvo iki akies taško. Nuo to labai priklauso matymo kokybė. Vaizdas, žiūrint pro tinkamai pasirinktus žiūronus, turėtų būti aiškus – aplink objektą neturėtų matytis šešėlių ar juodų ratilų. Nors dauguma žiūronų yra pritaikyti akinius nešiojantiems žmonėms, pasitaiko, kad vaizdas būna nekokybiškas. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis ne mažesnį nei 14 mm parametrą.

Taigi, kokie žiūronai labiausiai tiktų paukščių mylėtojams, besiruošiantiems jų stebėti D. Demeška teigia, kad paukščių stebėjimui paprastai naudojami kiek didesni žiūronai, kurių objektyvo skersmuo svyruoja nuo 32 iki 42 mm. Norint pastebėti ne tik didelius, bet ir mažus bei greitai judančius paukštelius, vertėtų rinktis 8–10 kartų vaizdą priartinantį objektyvą. Tai ypač praverčia tuo atveju, jei sparnuočius stebite iš didesnio atstumo.

Vis tik ieškoti labiau vaizdą priartinančių žiūronų nėra prasmės – 8–10 kartų yra optimalus skaičius. „Net jei žiūronų objektyvas stipresnis, nereiškia, kad jie yra geresni“, – teigia specialistas.

Beje, tokie žiūronų parametrai aktualūs ir žmonėms, norintiems stebėti gyvūnus ir kitus gamtos objektus. Šiuo atveju verta rinktis vandeniui ir rasojimui atsparius modelius. Šios savybės – labai naudingos: paukščių stebėjimu galėsite užsiimti nepriklausomai nuo oro sąlygų, temperatūros pokyčių ir kitų aplinkos veiksnių.

Paukščius ne tik stebėkite, bet ir jiems padėkite

Nors stebėti paukščius – smagu ir įdomu, ne ką mažiau svarbu jiems padėti. Kiekvieną pavasarį vasaroti grįžtantiems sparnuočiams reikia namų. Kasmet miškuose, pamiškėse, soduose ir parkuose iškeliama tūkstančiai inkilų, kuriuose apsigyvena įvairūs paukščiai. Vis tik inkilų kelti bet kur ir bet kaip nederėtų – priešingu atveju naudos bus maža. D. Demeška dalijasi, kaip galima tinkamai padėti paukšteliams.

„Labai svarbu inkilus pritvirtinti taip, kad paukščiai galėtų lengvai įskristi. Geriausia, jei inkilas kiek pasviręs į priekį – tada paukščiams tampa lengviau išlipti, priešingai nei tada, kai inkilas atsilošęs atgal. Atkreipkite dėmesį, ar jo neužstoja medžių šakos – tai paukščiams taip pat gali sukelti nepatogumų. Be to, tai labai paranku jų priešams – prie inkilo besiliečiančios šakos grobuoniui gali tapti „tiltu“ pas aukas“, – priduria prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistas.

Inkilų nekabinkite vieno šalia kito – palikite didesnius atstumus. Pavyzdžiui, smulkesniems paukščiams inkilus rekomenduojama kelti kas 30–50 metrų. Svarbu ir kryptis, kuria atsukama inkilo landa: paukščiai dažniausiai renkasi į rytų, pietryčių ar pietų pusę atsuktus inkilus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.