Skundai plaukia ir iš miesto, ir iš kaimo: gyventojams nerimą kelia bebrai

Šiemet gyventojai kaip niekad dažnai piktinasi dėl bebrų daromos žalos – nugriaužiamų medžių bei krūmų, rausiamų urvų, neva darkomo kraštovaizdžio. Skundai plaukia ir iš miesto, ir iš kaimo.

Bebrų padaryta žala.<br>A.Kuusienės nuotr. 
Bebrų padaryta žala.<br>A.Kuusienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas

Mar 29, 2024, 6:20 PM, atnaujinta Mar 29, 2024, 6:21 PM

Tačiau specialistai pažymi, kad šiemet bebrai kažkokios išskirtinės žalos tikrai nepridarė. „Bebrai yra laukiniai gyvūnai – ir jie turi teisę gyventi“, – sako specialistai.

Rašo skundus arba viešina nuotraukas socialiniuose tinkluose

Tiek miesto, tiek kaimų gyventojai apie bebrų darbelius informuoja bendruomenes, seniūnijas arba tiesiog viešina užfiksuotus vaizdus socialiniuose tinkluose.

Turbūt nėra nė vienos seniūnijos Kėdainių rajone, kurios teritorijoje esančiuose vandens telkiniuose vienokios ar kitokios tvarkos neįvedinėtų bebrai.

Paskutinis gyventojų pranešimas atskriejo iš Dotnuvos seniūnijos Vainotiškių kaimo. Čia, palei Dotnuvėlę, bebrai išguldė ne vieną medį ir krūmą.

Seniūnai vieningi

Ką apie tokius bebrų darbelius mano rajono seniūnijų seniūnai ir kaip jie padeda gyventojams sulaukę nusiskundimų dėl bebrų daromos žalos?

Štai Pernaravos seniūnė Viktorija Švedienė patikino, kad skundų dėl bebrų gavo, tačiau gyventojams padėti nelabai galėjusi, mat tvenkinys, kuriame gyvena gyvūnai, yra pačiame kaime, šalia gyventojų sodybų. Seniūnė konsultavosi su medžiotojais ir patarė gyventojams saugoti medžius, kurie yra jų teritorijoje, arti vandens telkinių.

Jai antrino ir miesto seniūnas Algirdas Krivičius. Jis skaičiuoja, kad bebrai šalia Nevėžio šiemet jau paguldė keletą medžių. Seniūno teigimu, bebrai Nevėžyje gyveno nuo seno, tad tokių eibių jie prikrečia kone kasmet.

Gyventojai netoli upės augančius savo medžius saugo – kamienus apsuka tvoros tinklu. Seniūno teigimu, jei būtų pastebėta, kad bebrų daroma žala išties didėja, seniūnija galėtų svarstyti imtis papildomų priemonių medžiams apsaugoti.

Seniūnams antrina ir medžiotojai

Beje, Vainotiškių kaimo teritorijoje gyvenantys bebrai, pasak vietos seniūno Modesto Tvaravičiaus, apskritai nepridarė žalos, mat medžiai ar krūmynai, iš kurių gyvūnai statosi sau namus – yra menkaverčiai.

Šis seniūnas yra ir užkietėjęs medžiotojas, tad jo nuomone, bebrai tiesiog gyvena savo gyvenimą.

„Tai yra urbanizuota vieta, medžiotojai čia galėtų tik su selektyviniais spąstais bebrus medžioti, be šaunamųjų ginklų. O jei ir gautų iš aplinkosaugininkų leidimą spęsti spąstus, tai spąstai keltų pavojų gyventojų katėms ir šunims. O apskritai bebrų medžioklė leidžiama tik iki balandžio 15 dienos“, – informavo medžiotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.