Ruošiasi Azijos širšių „žudikių“ invazijai: šią vasarą Jungtinėje Karalystėje jų tikimasi rekordiškai daug

Ekspertai skubiai ragina britus ruoštis Azijinių širšių invazijai – šių kenkėjų pastebėta rekordiškai daug. Nepaisant to, kad šie geliantys vabzdžiai įprastai nekelia didelio pavojaus žmonėms, jie gali būti pražūtingi bitėms ir kitiems apdulkintojams.

Azijinė širšė. <br>RA/Scanpix nuotr. 
Azijinė širšė. <br>RA/Scanpix nuotr. 
Azijinių širšių lizdas.<br>Francis Ithurburu/Wikipedia nuotr. 
Azijinių širšių lizdas.<br>Francis Ithurburu/Wikipedia nuotr. 
Azijinė širšė. <br>Charles J. Sharp/Wikipedia nuotr.
Azijinė širšė. <br>Charles J. Sharp/Wikipedia nuotr.
Azijinių širšių lizdas JK. <br>SW/Scanpix nuotr. 
Azijinių širšių lizdas JK. <br>SW/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2024, 3:30 PM, atnaujinta May 23, 2024, 4:15 PM

Įspėjimas paskelbtas laukinės gamtos grupėms atskleidus, kad dėl šiltesnių orų Jungtinėje Karalystėje lengviau auga ir plinta invazinės rūšys, o šiuo metu šalis susiduria su viena didžiausių per pastaruosius metus Azijinių širšių invazijų.

​Skelbiama, kad praėjusiais metais tarnybos sunaikino 72 lizdus 56 Jungtinės Karalystės vietose, daugiausia Kente (grafystė Anglijos pietryčiuose).

„Invazinės rūšys jau dabar yra viena didžiausių grėsmių Jungtinės Karalystės aplinkai – jos užima vandens kelius ir išstumia vietines rūšis“, – sakė organizacijos „Wildlife and Countryside Link“ generalinis direktorius Richardas Benwellas.

Šie geliantys vabzdžiai Jungtinėje Karalystėje nėra įsitvirtinę, t. y. neturi pastovios veisimosi populiacijos, tačiau reguliariai atskrenda ir pradeda sukti lizdus.

Azijinės širšės plačiai paplito Europoje, nes, esant tinkamoms sąlygoms, gali perskristi Lamanšo sąsiaurį arba nutūpti ant krovininių laivų ir patekti į Europą.

Kiekviename Azijinių širšių lizde gali būti apie 700 širšių, o vos viena iš jų per dieną gali suėsti apie 50 medunešių bičių ir taip sunaikinti vietinius laukinius avilius ir ūkiuose auginamas medunešių bites.

R.Benwellso teigimu, tokios invazinės rūšys kaip Azijinės širšės „kasmet padaro milijardus svarų sterlingų siekiančią žalą namams ir verslui ir netgi kelia pavojų žmonių sveikatai“.

Nors jų įgėlimai paprastai nebūna mirtini, tačiau pasikartojantys įgėlimai gali sukelti inkstų nepakankamumą ir anafilaksines reakcijas. Japonijoje, kur šios širšės yra vietinė rūšis, jų įgėlimai per metus sukelia 30–50 mirčių.

Invazinių rūšių skaičius gali pasiekti rekordinį

Ekspertai įspėja, kad keičiantis klimatui invazinių rūšių skaičius gali pasiekti rekordinį lygį.

Dr. Robas Collinsas, „The Rivers Trust“ mokslo direktorius, teigė, kad dėl žiemos oro sąlygų vietinės organizacijos stengiasi sulaikyti invazinių rūšių bangą, tačiau drėgni orai žlugdo jų pastangas. Dėl šios priežasties visuomenė raginama būti budresnė dėl Azijinių širšių ir pranešti apie visus pastebėtus atvejus.

Tačiau svarbu žinoti, kuo skiriasi invazinės Azijinės širšės nuo vietinių europinių širšių. Azijinės širšės kūnas yra beveik visas juodas, išskyrus oranžinį segmentą prie geluonies. Jos taip pat išsiskiria oranžinės spalvos galva ir itin ryškiai geltonomis kojomis.

Tuo tarpu europinių širšių pagrindinė spalva yra geltona su mažomis juodomis juostelėmis ir tamsiai oranžinėmis kojomis.

Parengta pagal BBC ir Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.