Po šalnų dzūkus vėl džiugina baravykai

Patyrusi grybautoja marcinkoniškė šiomis dienomis kasdien iš miško grįžta su pilnais grybų krepšiais ir stebisi, kad po dvi savaites trukusių naktinių šalnų dygsta nesukirmiję baravykai ir žaliuokės. Po kelis kibirus žaliuokių kelias dienas iš eilės miškuose aplink Marcinkonis (Varėnos r.) pririnko Janina Janušauskienė su vyru Sigitu. Bet ir baravykų nemažai randa – nedidelių, tvirtų.

Dzūkijos miškuose grybautojai šiuo metu gali prisirinkti nedidelių, bet tvirtų baravykų.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Dzūkijos miškuose grybautojai šiuo metu gali prisirinkti nedidelių, bet tvirtų baravykų.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Oct 22, 2015, 8:34 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:54 AM

„Neįtikėtinas dalykas, kad po tokių ilgai trukusių šalnų maži nesukirmiję baravykai pasipylė. Bet ir per šalnas jie nebuvo nustoję dygti. Tuomet žaliose samanose ir smėlyje slėpėsi.

Todėl ir grybautojų iš miesto mašinų daug matyti miško keliuose. Juk beveik visą vasarą ir rudenį ir jie negalėjo grybais pasidžiaugti“, – sakė J.Janušauskienė.

Ji vidurdienį skuba prie kelio Vilnius–Varėna–Druskininkai parduoti surinktų miško gėrybių pakeleiviams, o vyras toliau grybauja iki sutemų.

Pusantro litro indelis žaliuokių – 4 eurai, šeši baravykai – 5 eurai, litras spanguolių – nuo 1,5 iki 3 eurų. Voveraitės šį rudenį dygsta prastai, todėl net nelieka jų parduoti.

Baravykai šįmet dzūkus džiugino labai trumpai. Tik rugsėjo pabaigoje, ir tai ne visuose miškuose, jie gausiau pradėjo dygti. Tuomet ir 200–300 baravykų laimikiu per dieną džiaugėsi.

„Vyras juos skaičiuoja. Man skaičius nerūpi. Bet baravykai man taip susuka galvą – net automobilio raktelius ir telefoną pamečiau, kai pamačiau po dešimt ir daugiau vienoje vietoje“, – teigė grybautoja.

Kasdien į mišką vis dar traukia ir Trakų rajone, Paluknyje, gyvenantis Vytenis Daugudis, daugkartinis Lietuvos ir pasaulio grybavimo čempionato Italijoje nugalėtojas.

Grybai dygsta net murkdami. Naktys ir dienos dar šiltos, palijo, mėnulis tinkamas. Visą vasarą ir rudenį kentėjo, todėl turėjo sulaukti savo valandos.

Prieš šalnas jų daugiausia rasdavau atvirose vietose, o dabar lendu giliau į mišką.

Šiandien mano krepšyje – rudmėsės, baravykai, žaliuokės, kelios voveraitės. Nors dygimas lėtėja, dar turėtų grybai mus džiuginti ir šį rudenį“, – įsitikinęs V.Daugudis, mėgstantis grybus rinkti, bet jų nevalgantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.