Kodėl Lietuvoje nenori augti Kalėdų žvaigždės?

Kalėdų žvaigždėmis vadinamos puansetijos itin puošnios, bet ir labai įnoringos. Jomis namus žiemą dabina klasikinį stilių mėgstantys kauniečiai, o pakaunės gėlininkai negaili patarimų, kaip šiuos lepius augalus prižiūrėti.

Kauniečiai mielai perka Kalėdų žvaigždėmis vadinamas karpažoles, kurios populiarumu nenusileidžia Kalėdų eglėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečiai mielai perka Kalėdų žvaigždėmis vadinamas karpažoles, kurios populiarumu nenusileidžia Kalėdų eglėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 25, 2015, 7:48 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 11:20 AM

Kalėdinėmis žvaigždėmis vadinami augalai puansetijos jau daugiau kaip 10 metų populiarumu mažai nusileidžia Kalėdų eglutėms.

Šias legenda apipintas gėles labai vertina ir floristai, ir tie, kas mėgsta klasikines kalėdinio laikotarpio spalvas.

Įnoringas gėles bandė auginti ir pakaunės gėlininkai. Nors tai nepavyko, jie mielai pataria, kaip augalus prižiūrėti ir net „apgaudinėti“.

Išpopuliarino amerikietis

Kaunietė floristė Rita Bagdzevičiūtė pasakojo, kad puansetijos natūraliai auga Centrinėje Amerikoje – Meksikoje, Gvatemaloje, Floridoje. Ten augalai stiebiasi iki 4 metrų aukščio.

Įspūdingus augalus, kurių viršūnės gruodžio mėnesį nusidažo raudonai, 1828 metais pastebėjo Meksikoje diplomatu dirbęs amerikietis Joelis Robertsas Poinsettas.

Jis parvežė augalų į tėvynę, ir 1900 metais jo pavarde pavadintos gėlės buvo pradėtos auginti masiškai vazonuose. Augalai sparčiai išpopuliarėjo ir Europoje.

Sukūrė gražią legendą

R.Bagdzevičiūtė sakė, kad puansetija yra apipinta legenda.

„Meksikoje yra sumišusios indėniškos ir katalikiškos religijos bei apeigos. Meksikiečiai katalikai per šventes į bažnyčias neša aukas. Net patys neturtingiausi žmonės Dievui neša aukoti paskutinį valgio kąsnį“, – pasakojo floristė.

Legenda byloja, kad viena vargingai gyvenanti meksikietė mergaitė prieš Kalėdas eidama į bažnyčią neturėjo ką paaukoti Dievui. Pakeliui ji pamatė žalią augalą su baltais viršūnės lapais ir jį nunešė į bažnyčią.

„Tada ir įvyko stebuklas. Dievas atsidėkodamas už auką baltus gėlės lapus nudažė raudonai. Nuo to laiko puansetijos ir vadinamos Kalėdų žvaigždėmis“, – pasakojo floristė.

Atsirado įvairių spalvų

R.Bagdzevičiūtė prisiminė, kad Lietuvoje puansetijos, arba karpažolės, pasirodė prieš 15 metų ir labai išpopuliarėjo.

„Raudona ir žalia spalvos yra klasikinis kalėdinis derinys. Be to, tai ne dirbtiniai, o gyvi efektingi augalai.

Todėl daugelis švenčių metu Kalėdų žvaigždėmis ir puošia namus. Dabar jų yra įvairių veislių ir viršutiniai lapai gali būti rožiniai, balti, gelsvi, margi, todėl pasirinkimas, kokių spalvų puansetijomis dekoruoti namus, didelis“, – sakė floristė.

R.Bagdzevičiūtė patarė įsigijus šių gėlių dekoruoti jų vazonus, nes nuskintos karpažolės labai greitai nuvys.

„Tai išskirtinis augalas, kuris raudonais lapais pasipuošia būtent prieš Kalėdas. Jį įsigyti galima tik tuo metų laiku. Visais kitais metų laikais šių augalų pas jokius gėlininkus negausi“, – sakė floristė.

Pakaunėje gėlių nebeaugina

Kalėdų žvaigždės yra daugiamečiai augalai.

Pakaunėje gyvenantis garsus gėlininkas Simas Zareckas vienais metais puansetijas bandė auginti. Tačiau vyras sakė, kad šio sumanymo teko atsisakyti.

„Tai labai lepūs augalai. Jiems kenkia didesni temperatūrų svyravimai, todėl Lietuvos klimate net ir šiltnamiuose Kalėdų žvaigždes auginti sudėtinga“, – sakė gėlininkas.

Tačiau kantriems gėlių mėgėjams S.Zareckas patarė, kaip šiuos augalus prižiūrėti.

Įsigijus puansetiją ir nešantis namo reikia gėlę saugoti nuo šalčio ir skersvėjo.

„Namuose Kalėdų žvaigždę reikia pastatyti šviesioje vietoje, tačiau taip, kad jos nekaitintų tiesioginiai saulės spinduliai.

Augalą reikia laistyti, kad žemė būtų drėgna. Jei oras kambaryje labai sausas, Kalėdų žvaigždei patiks, jei kartais jos lapai bus nupurškiami vandeniu. Kambaryje turi būti 16–20 laipsnių šilumos ir nepūsti skersvėjai“, – pasakojo gėlininkas.

Žvaigždę reikia „apgauti“

Praėjus šventėms puansetiją reikia nugenėti. Ant šakų turi likti po 2 – 3 pumpurus. Jei augalas turi tik stiebą, jį reikia patrumpinti iki 10 centimetrų.

Ant rytinėje ar vakarinėje pusėje esančių palangių pastatytą puansetiją iki pavasario reikia saikingai laistyti.

„Jei augalas išgyvens, pavasarį išleis naujus lapus. Likus mėnesiui augalą reikia pradėti „apgaudinėti“. 14 valandų per parą jis turi būti tamsoje.

Dėl šviesos stygiaus Kalėdų žvaigždžių lapai ir nusidažo raudonai. Todėl gėlę galima laikyti po kartonine dėže“, – pasakojo S.Zareckas.

Neverta liūdėti

Kalėdų žvaigždės, kaip ir eglės, auginamos būtent žiemos šventėms ir nėra brangios – kainuoja 1–1,5 euro.

Todėl ir floristė, ir gėlininkas įsitikinę, kad neverta liūdėti, jei su augalu po Kalėdų teks atsisveikinti.

Kaune parduodamos iš Olandijos, Lenkijos atvežamos Kalėdų žvaigždės.

Jas augina ir Kėdainių bei Varėnos rajonuose dirbantys gėlių augintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.