Užsispyrę gyventojai liko be medžių ir be naujų langų

Kauniečiai jautriai reaguoja, jei pamato kertamus medžius. Kartais ši meilė gamtai būna net perdėta. Dėl užsispyrusių gyventojų kenčia verslininkai, o ir patys žmonės vargu ar ką nors peš.

Sukilėlių prospekto 92-ojo namo gyventojai nenori susitaikyti su tuo, kad gretimame sklype buvo iškirsta dalis medžių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sukilėlių prospekto 92-ojo namo gyventojai nenori susitaikyti su tuo, kad gretimame sklype buvo iškirsta dalis medžių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2016-01-07 06:19, atnaujinta 2017-06-11 18:25

Sukilėlių prospekte priešais 92-uoju numeriu pažymėtą daugiabutį ilgus metus augo medžiai. Jie skyrė namą nuo judrios gatvės. Praėjusią savaitę dalis medžių buvo iškirsti.

Nors tai padarę verslininkai leidimus turėjo ir gyventojams net siūlė įvairių priemonių, kaip iškirtus medžius pagerinti jų gyvenimo kokybę, gražiuoju susitarti nepavyko.

Verslininkai savivaldybei už iškirstus medžius sumokėjo nemažą sumą eurų. Tačiau dalis daugiabučio gyventojų ir toliau virkauja, kad pažeistas viešasis interesas.

Medžius pavyko apginti

Dalis Sukilėlių prospekte esančio 92-ojo namo gyventojų skaudančiomis širdimis dairosi pro langus. Per juos mato ne ilgus metus čia augusius medžius, o tik jų kelmus.

Praėjusią savaitę Sukilėlių prospekto 88B numeriu pažymėtame sklype buvo išpjauta dalis medžių.

Daugiabučio gyventoja Rūta Bilinevičienė pasakojo, kad žemės sklypas po jos namo langais savininkams buvo grąžintas prieš 20 metų. Prieš dešimtmetį šie jau bandė sklype iškirsti medžius, tačiau tada gyventojai juos apgynė.

„Pernai sužinojau, kad dabartiniai sklypo savininkai pakeitė jo paskirtį iš gyvenamosios į komercinę. Mums pranešė, kad po langais nebežaliuos medžiai, o bus pastatyta automobilių plovykla“, – pasakojo R.Bilinevičienė.

Gyvena judrioje vietoje

Kaunietė teigė, kad ji ir kai kurie kaimynai nenorėjo, jog po langais būtų iškirsti medžiai ir pradėtų veikti tokia įmonė.

„Gyvename judrioje gatvėje. Greta veikia trys prekybos centrai, degalinė. Todėl medžiai bent šiek tiek apsaugodavo nuo triukšmo ir teršalų“, – kalbėjo moteris.

Gyventojai dėl medžių išsaugojimo kreipėsi į Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių, į prokuratūrą.

„Tačiau ir teisme, ir savivaldybėje išgirdome atsakymus, kad verslininkai turi leidimus pjauti medžius, statyti automobilių plovyklą ir jokių įstatymų nepažeidė“, – pasakojo R.Bilinevičienė.

Moteris teigė, kad gyventojams buvo pasiūlyta kreiptis į Seimą, jog šis keistų įstatymus.

„Iki Seimo dar neprisibeldėme. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad pagal dabartinius įstatymus verslininkai mieste vykdo agresyvias statybas, o gyventojų viešieji interesai pažeidžiami“, – tvirtino kaunietė.

Gyventojai pasiūlymų neklausė

Sukilėlių prospekto 88B sklypas priklauso bendrovei „Kita diena“. Jos vadovas Paulius Lavrukaitis patvirtino, kad čia tikrai atsiras savitarnos automobilių plovykla.

Kad ją galima būtų įrengti, medžiai ir buvo iškirsti. Tam ir statyboms verslininkas turi visus reikiamus leidimus.

„Statybas planavome pradėti dar pernai. Tačiau dėl nuolatinių gyventojų skundų ir pretenzijų darbai užtruko.

Patikėkite, buvome ne kartą tikrinami, tyrinėjami tarsi po didinamuoju stiklu, ar tikrai veikiame legaliai“, – pasakojo verslininkas.

P.Lavrukaitis teigė, kad už medžių iškirtimą savivaldybei sumokėjo nemažą kompensaciją. Su greta jo sklypo esančio daugiabučio gyventojais taip pat bandė bendrauti.

„Siūlėme pagerinti jų gyvenimo sąlygas – laiptinėse sudėti naujus langus, klausėme, kuo dar jiems galėtume padėti. Tačiau gyventojai nenorėjo mūsų išgirsti. Vyko ne diskusija, o puolimas“, – teigė verslininkas.

Kadangi susitarti nepavyko, daugiabučio gyventojai taip ir nesugebėjo pasinaudoti galimybe pasigerinti savo gyvenimo sąlygas, o verslininkas ilgai negalėjo pradėti savo veiklos.

Už 26 medžius – daugiau kaip 7 tūkst. eurų

Radeta Savickienė

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Sukilėlių prospekte 88B esančio sklypo savininkai turi leidimus statyboms, todėl pritarėme ir planui iškirsti dalį čia esančių medžių.

Šiame sklype 27 medžiai išsaugoti, o 26 – nukirsti.

Pagal įstatymus, jei mieste, privačiame sklype, medžiai iškertami, tai padarę asmenys turi juos arba atsodinti, arba sumokėti kompensaciją už gamtai padarytą žalą.

Šiuo atveju įmonės „Kita diena“ savininkai viską atliko legaliai ir sumokėjo 7 tūkstančius 776 eurus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.