Rūta Janutienė papasakojo apie žalingą druskos poveikį

Lietuva džiaugiasi pastarosiomis dienomis užplūdusia vasariška šiluma. Deja, prognozuojama, kad anticiklono atneštus šiltus orus po truputėlį išstums lietaus debesys, o artimiausiomis dienomis pietinėje ir vakarinėje šalies dalyje turėtų nugriaudėti ir perkūnija.

„Geriausias laikas laistyti augalus yra per lietų“, – tikino Rūta Janutienė, vedanti laidą apie sodininkystę „Skinsiu raudoną rožę“.<br>T.Bauro nuotr.
„Geriausias laikas laistyti augalus yra per lietų“, – tikino Rūta Janutienė, vedanti laidą apie sodininkystę „Skinsiu raudoną rožę“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2016, 8:09 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:38 AM

„Artimiausias tris paras bus audringi lietaus debesys, trumpos liūtys. Rytoj šils iki 20-25, porą dienų vėliau iki 17-22 laipsnių šilumos. Penktadienį, savaitgalį, deja, niauksis ir vės. Šeštadienį dieną ir naktį vietomis smarkiai lis, temperatūra bus iki 17-18 laipsnių šilumos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Pasak sinoptikės, vėsi bus ir pirmoji kitos savaitės pusė. Nors šalnų tikėtis nereiktų, oras sušils tik iki 12-15 laipsnių šilumos. Gera žinia ta, kad savaitei įpusėjus, šiluma turėtų sugrįžti.

Pasak gamtos mokslų daktaro Liberto Klimkos, netikėtus temperatūrų svyravimus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, įtakoja niekaip nerimstanti Saulė.

„Kas vakar žiūrėjo į Saulę, norėdami pamatyti, kaip ten per diską slenka Merkurijus, galėjo pastebėti dėmes, kurių jau neturėtų būti. Saulutė turėtų būti rami, nebe aktyvi, bet kažkodėl jau kelintus metus nenusiramina. Dėmės sutrikdo visą sistemą, todėl staigios permainos būdingos ne tik pavasariui, bet ir žiemai, praeitiems metams. Liaudiški pastebėjimai rodė, kad pavasaris bus šaltokas, ilgai užsitęs, bet bus ir staigių atšilimų. Panaši gali būti ir vasara', – kalbėjo etnologas.

„Šios savaitės antroji pusė tradiciniame kalendoriuje yra sodininkų metas. Žmonės kitados net laužus kūrendavo, kad obelų ir kriaušių žiedus apsaugotų nuo šalnų. Labai ypatinga diena yra gegužės 15-oji – tai ne tik Sekminės, bet ir Izidoriaus, artojų globėjo diena, kuri primena, kad laikas užbaigti pavasario sėją“ – pasakojo L. Klimka. Pasak gamtos mokslų žinovo, liaudies išmintis byloja, jog sėti augalus galima tuomet, kai jau gali atsisėsti ant žemės.

Dauguma sodininkų yra girdėję, kad prižiūrint savo daržus, sodinant augalus, reikia itin sekti Mėnulio kalendorių. Pasak L. Klimkos, Mėnulio įtaką, taip pat kaip žmonės, jaučia ir augalai.

„Visiems žinoma, kad Mėnulis, sukdamasis aplink Žemę, sukelia potvynio bangas. Amazonėje nušluoja džiunglių miškus, Norvegijos fiorduose vandens lygis siūbuoja per 12 metrų. Kiekvienas augaliukas taip pat jaučia poveikį. Liaudies taisyklė yra paprasta: kai Mėnulis auga, iki pilnaties reikia sėti, sodinti augaliukus, kurie eis į žiedus, lapus. O tuos, kurie brandins savo vaisius po žeme, sėti delčioje. Gegužės 6 d. buvo astronominė jaunatis, moterys tokiu metu persodindavo gėles“, – kalbėjo etnologas. Anot jo, reiktų atsiminti ir išimtį: jei Saulei nenusileidus matosi Mėnulis, tą dieną netinka sodinti svogūnus, mat susidarys daug žieduolių.

Žurnalistė, „Lietuvos ryto“ televizijos laidos apie sodininkystę „Skinsiu raudoną rožę“ vedėja Rūta Janutienė stengiasi sodo darbus paversti malonumu.

„Man labiausiai patinka gudrybės, kurios sutaupo laiko, kad galėtum ne tik dirbti, bet ir mėgautis buvimu sode. Vienas iš dalykų, į kurį lietuviai dar vis nekreipia dėmesio yra elementarus mulčias – tai, kuo gali užkloti žemę ir savo augalą“, – kalbėjo R. Janutienė ir pasidalino patarimais, kaip be pastangų išauginti puikias bulves.

„Bulves išmėtai ant dirvos, neužkasi ir gana storai užkloji šienu. Bulvė išdygs šiek tiek vėliau, nei pas kaimyną, bet nereikės laistyti, ją išsitrauksi švarią – pasikėlei, susirinkai ir eini toliau“, – pasakojo R. Janutienė. Visgi, sodininkyste besidominti moteris pridūrė, kad augalus reiktų nuolat laistyti, tačiau vertėtų vengti cheminių trąšų.

„Cheminės trąšos yra agresyvios, tai yra druska, kuri ir žmogui, ir kitiems užkemša vandens indus. Augalui pili vandenį su trąšomis, o jis ima ir nudžiūva. O laistymas yra labai sveikas dalykas. Jei visko daug prisisodinai, reikia laistyti. Net jei yra trumpalaikis lietus ir atrodo, kad atgaivins, geriausias laikas laistyti yra per lietų“, – kalbėjo R. Janutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.