Vilnietės namuose – įspūdinga egzotinių augalų kolekcija

Projektuotoją Kristiną Popovienę (55 m.) šiuo metu džiugina žydinti kaktusų ir kitų sukulentų kolekcija.

L.Valonytės tekstas, R.Danisevičiaus nuotr.
L.Valonytės tekstas, R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jul 3, 2016, 6:52 AM, atnaujinta May 20, 2017, 1:05 AM

Vaizdas greitai keičiasi, juk vieni žydi vos vieną naktį, kiti – pusantros ar tris paras, treti – kelias savaites. Tačiau kolekcininkei šie augalai labiau patinka ne dėl žiedų, o dėl dyglių ir formų.

„Dėl manęs jie galėtų nežydėti visai, jeigu turi gražius dyglius“, – tikino vilnietė.

Stebėti dyglių raizgalynes ant kaktusų – hipnotizuojantis užsiėmimas. O kai vienoje vietoje matai du šimtus dygliuotų augalų, gali pasijusti kaip egzotiškoje šalyje.

K.Popovienė savo kaktusams sudarė tinkamas sąlygas, todėl kasmet nuo gegužės laukia gausaus jų žydėjimo.

„Žiemą mano kaktusai miega, tad nežydi. Juos laikau vėsiai – patalpoje būna apie 5–7 laipsnius šilumos. Esant tokiai temperatūrai jie nelaistomi, nes turi pailsėti. Kuo tinkamesnės poilsio sąlygos sudarytos, tuo didesnė tikimybė sulaukti daugiau žiedų vasarą“, – įsitikinusi K.Popovienė.

Šiltuoju sezonu augintoja kaktusus išneša į lauką, juos gausiai, bet retai laisto. Jeigu nėra lietaus, bet laikosi karščiai, labai naudinga kaktusus kas vakarą apipurkšti.

Moters kolekcijoje – nuo trijų centimetrų iki pusantro metro aukščio suaugę žydintys kaktusai.

„Stulpiniai kaktusai, kai pasiekia tam tikrą aukštį ir masę, sukrauna žiedą. Vienoms rūšims reikia išaugti iki aštuoniasdešimties centimetrų, kitoms – gerokai aukščiau“, – pasakojo Kristina.

Seniausiam kolekcijos augalui – apie keturiasdešimt metų. Šį kaktusą K.Popovienė paveldėjo gerokai paaugintą. Kai moteris jį priglaudė, kaktusui galėjo būti dvidešimt penkeri metai. Todėl dabar artėja jo keturiasdešimtmetis, bet augalas dar nė karto nebuvo sukrovęs žiedo. Jis – monstrozinės formos, o tokie kaktusai arba nežydi visai, arba žydi labai retai.

Kaktusas buvo mano pirmas augalas, kurį auginau būdama penkerių metų. Per netrumpą laiką, įskaitant ir keletą ilgesnių pertraukų, susidarė nemenka kolekcija.

Daugelis kaktusų pirkti Lietuvoje, dalį įsigijau mainydamasi su kitais kolekcininkais. Taip pat esu parsisiuntusi jų iš užsienio augintojų – čekų, vokiečių, ukrainiečių, latvių, italų“, – pasakojo K.Popovienė.

Kolekcininkė kasmet dalyvauja ir prisideda rengiant kambarinių augalų parodas „Žalieji horizontai“ bei „Augalų labirintai“, tačiau kolekcijos nebedidina.

Kaktusų vaikus Kristina išdalija per parodas rengiamoms augalų loterijoms, tad laimėtojai šiais prizais neretai praplečia savo kolekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.