3 dešimtmečius ošiančio ąžuolyno kirsti neleis

Daugiau kaip 30 metų prie buvusių medvilnės kombinato kultūros rūmų, dabar – Alytaus kultūros ir komunikacijos centro, ošiančiam ąžuolynui suteiktas želdynų teritorijos statusas.

Nuo 1980 iki 1990 metų tekstilininkų dinastijos pasodindavo po ąžuoliuką.<br>Z.Stankevičienės nuotr.
Nuo 1980 iki 1990 metų tekstilininkų dinastijos pasodindavo po ąžuoliuką.<br>Z.Stankevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Nov 5, 2016, 7:09 AM, atnaujinta May 9, 2017, 2:24 PM

Ši vieta apsaugota nuo bet kokių statybų.

Alytų beveik keturis dešimtmečius garsinęs medvilnės kombinatas bankrutavo 2007 metų vasarą, bet jo istoriją simboliškai tęsia besistiebianti šios įmonės gausių dinastijų pasodinta ąžuolų alėja.

Šiam komercinės paskirties sklype augančiam jaunam ąžuolynui bet kada galėjo iškilti grėsmė būti iškirstam atsiradus norinčiųjų čia statyti tokios paskirties statinius.

Miesto taryba šiai grėsmei užbėgo už akių, patvirtinusi bendrojo plano pakeitimus ir 50 arų sklypui suteikusi želdynų teritorijos statusą.

Tai įvyko beveik tokiu pat metų laiku, kaip ir visą dešimtmetį nuo 1980 iki 1990 metų – lapkričio pradžioje, artėjant Spalio revoliucijos metinėms, vis naujos tekstilininkų dinastijos čia pasodindavo po savo ąžuoliuką.

Tokią teisę turėjo tos šeimynos, kurių ne mažiau kaip šeši asmenys dirbo medvilnės kombinate. Kai kurias sudarė ir dešimt ar net daugiau žmonių.

Alėjoje stiebiasi į viršų ir tvirtėja daugiau nei pusšimtis ąžuolų, tačiau lentelių, ant kurių būdavo užrašomos juos pasodinusių dinastijų pavardės, liko viena kita.

Kai alėja buvo pradėta sodinti, kombinate dirbo 6 tūkstančiai žmonių, todėl daugelis triūsė ir šeimomis.

Pirmuosius darbuotojus kombinato direkcija priėmė prieš penkiasdešimt metų rugsėjo 19 dieną ir išsiuntė mokytis verpėjų, audėjų, pameistrių ir kitų specialybių į giminingas Sovietų Sąjungos įmones.

Įvairias vadovaujamas pareigas, taip pat ir generalinio direktoriaus, ėjęs Albinas Jasiulevičius savo namuose saugo visų ąžuoliukus sodinusių šeimų dinastijų nuotraukas ir daug kitų eksponatų, kuriuos jam pavyko išgelbėti, kai vykdant bankroto procedūras gausios kombinato muziejaus ekspozicijos buvos suverstos po laiptais ir iš čia vežamos į šiukšlyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.