Kalėdų jaukumą skleidžia reta gėlė, kurią užsiauginti gali kiekvienas

Artėjant žiemos šventėms namus puošiame tradicinėmis eglėmis, pušimis ar Kalėdų žvaigždėmis vadinamomis puansetijomis. Tačiau ne daug kas žino, kad jaukumą gali skleisti ir būtent žiemą žydintis retas jurginas. Jį užauginti gali kiekvienas.

Lietuvoje labai retas jurgino medis savo žiedais gali nudžiuginti ne vasarą, o laukiant žiemos švenčių. Apie neįprastą augalą sodo lankytojams pasakojo Edukacinio skyriaus specialistė G.Šuopytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje labai retas jurgino medis savo žiedais gali nudžiuginti ne vasarą, o laukiant žiemos švenčių. Apie neįprastą augalą sodo lankytojams pasakojo Edukacinio skyriaus specialistė G.Šuopytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 26, 2016, 8:45 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:48 PM

Laukiantiems didžiųjų metų švenčių Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo darbuotojai pasiūlė netikėtą puošmeną – oranžerijoje pražydo retas iki šiol nematytas augalas – jurginas – medis.

Sodo kolekcijų skyriaus vadovas Arūnas Balsevičius teigė, kad Lietuvoje jurgino medžiai – labai reti augalai.

Natūraliai jie auga Meksikos ir Gvatemalos kalnuose. Yra didžiausi iš savo gentainių. Užauga iki 10 metrų aukščio. Vėlyvą rudenį iškleidžia rožinius, levandų arba baltos spalvos žiedus.

„Mūsų klimato sąlygomis lauke auginamas šis jurginas vasarą ar rudenį nežydi. Todėl jurgino medį žino mažai sodininkų ar gėlininkų“, – sakė A.Balsevičius.

Specialistas keistą augalą gavo dovanų iš vienos Aukštaitijoje gyvenančios gėlininkės Meilutės Mociškytės. Ši augalą augino prie savo namų, o žiemomis iškasdavo ir laikydavo tamsioje patalpoje.

„Prieš kurį laiką žiemą lankiausi Paryžiaus botanikos sode. Oranžerijoje pamačiau žydintį jurginą – medį. Todėl šią žiemą mano jurginas atsirado ir mūsų sodo oranžerijoje. Kaip ir tikėjomės, jis pateikė dovaną – pražydo būtent prieš šventes“, – pasakojo specialistas.

A.Balsevičius sakė, kad pražydinti šį dirbtinėmis sąlygomis iki 4 metrų aukščio užaugantį augalą savo namuose būtent žiemos šventėms gali kiekvienas.

„Jurgino medį galima pasodinti į vazoną.

Vasarą laikyti lauke. Žiemą įkurdinti šviesioje, bet ne per šiltoje patalpoje. Jurgino medžiui reikia trumpos, bet labai šviesios dienos ir ilgos nakties. Kambario ar verandos temperatūra turėtų nesiekti 20 laipsnių. Tada augalas ir nudžiugins žiedais būtent tokiu metų laiku“, – sakė A.Balsevičius.

Netikėti augalų deriniai – patys įdomiausi

Antanas Mažonas

Floristas

„Populiariausia iš žiemą žydinčių augalų jau daug metų yra Kalėdinė žvaigždė, arba puansetija.

Tačiau namus žiemos švenčių proga galima puošti ir kitais šiuo laikotarpiu žydinčiais augalais.

Vakarų Europos šalyse labai mėgstami yra ciklamenai. Jų žiedų spalvų paletė didelė, todėl pasirinkimas didelis.

Taip pat reikėtų prisiminti ir kalėdinius kaktusus. Specialistai juos vadina tikraisiais plokšteniais.

Šie kaktusai baltus ar raudonus žiedus išskleidžia taip pat žiemą. Kurį laiką Lietuvoje šie augalai buvo pamiršti, bet dabar vėl tampa madingi.

Puošybai galima naudoti ir įvairiaspalvius viržius.

Kitose šalyse labai madingi yra ir ne žydintys, tačiau įspūdingai atrodantys augalai.

Pavyzdžiui, amalas, kurio Lietuvoje nestinga. Gražūs yra ir visžaliai bugenių lapai. Taip pat labai gražiai atrodo putinų, gudobelių, šermukšnių šakos, apsipylusios uogomis.

Madinga puošmenoms naudoti ir įvairius vaisius.

Kuriant kalėdines puošmenas namams patarčiau naudoti tradicinius augalus – eglių, pušų šakas.

Tačiau jas galima derinti su minėtų augalų žiedais ar uogomis. Netikėti deriniai yra įdomūs ir madingi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.