Per klaidą sunaikinta šimtmečių senumo botanikos kolekcija

Australijos karantino pareigūnai pripažino truputį paskubėję dėl laiku nesutvarkytų dokumentų sunaikinti retą, šimtmečių senumo augalų kolekciją iš Prancūzijos.

 Sunaikinta itin reta augalų kolekcija.<br> ViDA Press asociatyvioji nuotr.
 Sunaikinta itin reta augalų kolekcija.<br> ViDA Press asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2017, 1:25 PM

Paryžiuje įsikūręs Gamtos istorijos muziejus šiuos žiedinių augalų pavyzdžius siuntė vienam tyrimų centrui Australijos Kvynslando valstijoje. Kai herbariumo rinkinys sausį mėnesį atkeliavo į Australiją, pareigūnai nustatė, kad jo važtaraštis neatitinka griežtumu garsėjančių šalies karantino taisyklių.

Karantino pareigūnai bandė gauti tinkamus dokumentus iš Kvynslando herbariumo, bet per tą laiką biologinės saugos pareigūnai šią kolekciją sunaikino, sakoma antradienį paskelbtame Žemės ūkio ir vandens išteklių departamento pareiškime.

Michelle Waycott, vadovaujanti Australazijos herbariumų vadovų tarybai, nacionaliniam transliuotojui
„Australian Broadcasting Corp.“ sakė, kad augalų pavyzdžiai, surinkti XIX amžiaus viduryje, buvo nepakeičiami.

Australijoje galioja vienos griežčiausių pasaulyje karantino taisyklių, kuriomis siekiama neleisti kenkėjams bei ligoms patekti į šį izoliuotą žemyną ir padaryti žalos jo unikaliai gamtai.

Griežta Australijos karantino politika pasaulio dėmesį buvo atkreipusi 2015 metais, kai Holivudo žvaigždė Johnny Deppas ir jo tuometinė žmona Amber Heard buvo apkaltinti neteisėtu savo augintinių Jorkšyro terjerų atsivežimu į Australiją, kur aktorius filmavosi.

Kaip nurodė Žemės ūkio departamentas, augalai atkeliavo sausio pabaigoje; deklaruota jų vertė tebuvo 2 Australijos doleriai (1,4 euro) ir nebuvo jokių užuominų apie jų mokslinę reikšmę.
Dokumentuose nebuvo informacijos, kokie tai pavyzdžiai, todė departamentas sulaikė paketą, kol pareigūnai aiškinosi detales.

Kvynslando herbariumo darbuotojai informavo departamentą, kad pateiks papildomus dokumentus, bet jie buvo gauti tik kovo 3-ąją.

Vis dėlto ir naujai gauti dokumentai departamentui neatrodė pakakami, todėl buvo paprašyta pateikti daugiau informacijos. Iki kovo pabaigos papildomų dokumentų nebuvo gauta ir augalai buvo
sunaikinti.

Žemės ūkio departamentas pažymėjo, kad laikė augalų pavyzdžius 46 dienomis ilgiau nei paprastai reikalaujama, kol pareigūnai stengėsi sutvarkyti dokumentus. Tačiau agentūra
pripažino „paskubėjusi“ sunaikintu augalus, nes departamento ir herbariumo pareigūnai tebesprendė šį reikalą.

Kvynslando herbariumo pareigūnai incidentą komentuoti atsisakė.

Žemės ūkio ir vandens išteklių departamentas nurodė, jog atliko patikrinimą ir imsis žingsnių, kad tokie incidentai nebepasikartotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.