Atskleidė tiesą apie eglutes. Ne viskas yra taip, kaip galvojate

Kaip gimtadienis be torto ar šv. Velykos be kiaušinių, taip Kalėdos nebūtų Kalėdos be eglutės.

Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš Kalėdas ne vienam iškyla klausimas, kokią eglutę rinktis - tikrą ar dirbtinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai kurie žmonės mieliau puošia ne visą eglę, bet šaką. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kurie žmonės mieliau puošia ne visą eglę, bet šaką. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

www.panskliautas.lt

2017-12-24 12:11, atnaujinta 2017-12-24 16:25

Besirenkantiems eglutę, kyla keletas klausimų: pirkti tikrą ar dirbtinę eglutę? Gal šį kartą puošti tik eglės šaką?

Vartotojams tampant vis labiau atsakingiems aplinkai, ieškoma atsakymų, kaip turėti ne tik baltas, bet ir žalias Kalėdas.

Dirbtines eglutes renkasi vardan praktiškumo

Artėjant didžiausioms metų šventėms, turime suspėti nupirkti ne tik dovanas ir paruošti šventinį stalą, bet ir nuspręsti, kokią eglutę puošime šiais metais.

„Turime pakankamai aukštą dirbtinę eglutę ir ją puošiame jau 4 metus iš eilės. Natūrali primeta labai daug spyglių. Aišku, ją dar kiekvienais metais reikia pirkti. O po to tempti į 4 aukštą. Todėl šiemet tendencijos nesikeis ir puošime dirbtinę eglutę“, – pasakoja panevėžietis Bernardas.

Jam antrino ir kiti pakalbinti panevėžiečiai: pašnekovai įvertino dirbtinės eglutės praktiškumą ir ilgaamžiškumą. Tačiau svarbu atminti, jog dirbtinė eglutė nebūtinai bus ekologiškesnis variantas.

Kaip teigia KTU Aplinkos inžinerijos instituto tyrėja Inga Gurauskienė, dirbtinės eglutės nėra draugiškos aplinkai.

„Dažniausiai eglutės gaminamos naudojant polivinichloridą, kuris yra kancerogeniškas gamybos ir naudojimo metu“, – aiškina I.Gurauskienė.

Anot tyrėjos, plastikinės eglutės į aplinką išskiria pavojingas medžiagas, kurios susijungusios su namų dulkėmis gali patekti į kvėpavimo takus. Be to, tyrėja pastebi, jog dirbtinės eglutės, nors ir ilgaamžės, dažniausiai būna pakeičiamos kas šešerius metus. Kur jos keliauja? Ne, ne į atliekų perdirbimo centrus, o į sąvartyną.

Miškų urėdijoje piko metas

Urėdijų medelynai tampa pasirinkimu tiems, kurie neįsivaizduoja Kalėdų be tradicinės eglutės.

„Kokios gali būti Kalėdos be eglės kvapo namuose? Visada pirkdavom kirstą eglutę, tačiau šiais metais nusipirkome eglę vazone. Galbūt prikris mažiau spyglių. Kieme galėsime pasodinti. Kitais metais galbūt puošime tik eglės šakas“, – dalinasi panevėžietė Marija.

„VĮ „Panevėžio miškų urėdijos“ miškininkai dar rudenį kruopščiai apžiūri vietas, kur gruodį vykdomi jaunuolynų ugdymo kirtimai, ir atrenka bei pažymi tam skirtus medelius, todėl jokia žala aplinkai tikrai nėra padaroma“, – teigia Panevėžio miškų urėdijos urėdas Valdas Kaubrė.

Pašnekovo teigimu, nuo gruodžio mėnesio pradedamoje prekyboje parduodama apie 1450 eglučių.

„Panevėžio miškų urėdijoje parduodama apie 1200 vnt. nukirstų eglučių, eglučių užaugintų vazonuose iki 250 vnt., o paruoštų šakų iki 1000 vnt.“, – vardija urėdas.

Renkantis eglutę vazone, svarbu atkreipti dėmesį į jos bei vazono dydį. Kuo eglė turės daugiau šaknų, tuo lengviau prigis. Taip pat svarbu ir eglės rūšis: Lietuvos kraštui svetimos eglės gali sunkiau prigyti, todėl vertėtų pirkti lietuviškas eglutes.

Keičiasi tendencijos

„Kalėdinių eglučių pasirinkimo kriterijai yra skirtingi: vieniems svarbu tradicijos, kiti jas renkasi dėl natūralaus kvapo, tretiems aktuali kaina. Pastebime gražių eglišakių populiarėjimą“, – teigia V.Kaubrė.

Miškininkai ragina eglėmis grožėtis gamtoje – juk eglutėj užaugti iki metro aukščio reikia šešerių–septynerių metų. O štai eglišakiai būna renkami vykdomuose kirtimuose, tad nė viena eglutė nebus nukirsta. O turint pakankamai eglišakių, galima pasigaminti ir visą eglę.

Urėdas taip pat primena jau 11-us metus vykstančią šakų dalinimo akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus!“. „Kasmet miškininkai akcijos metu panevėžiečiams nemokamai išdalina apie 5000 vnt. eglės šakų“, – džiaugiasi V.Kaubrė.

Jei vis dėlto puošiate kirstinę eglę, ją po švenčių reikia utilizuoti. Mieste iš anksto skelbiamose, specialiai paženklintose vietose yra statomi konteineriai eglutėms surinkti.

Surinktos eglutės vėliau sunaudojamos kaip biokuras. Kaip alternatyva yra nurodomas terminas, kada yra leidžiama eglutes nešti prie mieste esančių konteinerių ir ten jas palikti.

Pasibaigus nurodytam terminui į komunalinių atliekų konteinerius eglutes mesti draudžiama, o pažeidus Miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisykles galima gauti įspėjimą arba baudą iki 579 eurų.

Svarbu nesavivaliauti

Ne paslaptis, kad kartkartėmis atsiranda gudručių, patyliukais nukeliaujančių į mišką ir nusikertančių gražiausią eglę. Miškininkas primena, kad savavališkai kirsti eglutes miške griežtai draudžiama.

„Prieš šventes yra sustiprinama miškų apsauga, dažniau atliekami reidai, pasitelkiama policijos pagalba. Pažeidėjams gresia administracinė atsakomybė: už neteisėtai nukirstą eglutę gresia administracinė nuobauda nuo 14 iki 30 Eur ir juridinių asmenų vadovams nuo 30 iki 90 Eur. Taip pat reikia atlyginti nukirstos eglutės žalą. Žala yra skaičiuojama VĮ „Panevėžio miškų urėdijoje“ eglutės pardavimo kaina. Taip pat skaičiuojamos ir šakos. 2015 m. buvo pagautas vienas žmogus, nelegaliai kertantis eglutes. Pernai pažeidimų nustatyta nebuvo. Džiaugiamės didėjančiu lietuvių sąmoningumu bei atsakomybės jausmu“, – džiaugiasi V.Kaubrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.