Virstančios pušys tvojo Vilniaus vicemerui Linui Kvedaravičiui

Jonažolių gatvės 10-asis namas dūzgia lyg bičių avilys.

L.Kvedaravičius: „Vyko normalus miško sanitarinis valymas – visi dokumentai buvo tvarkingi.“  <br> lrytas.lt montažas.
L.Kvedaravičius: „Vyko normalus miško sanitarinis valymas – visi dokumentai buvo tvarkingi.“  <br> lrytas.lt montažas.
Vicemero L.Kvedaravičiaus tėvas Algirdas neigė, kad jis su žmona yra medžių kirtimo iniciatoriai, nes miškas buvo išretintas ir prie kitų butų langų.<br>D.Umbraso nuotr.
Vicemero L.Kvedaravičiaus tėvas Algirdas neigė, kad jis su žmona yra medžių kirtimo iniciatoriai, nes miškas buvo išretintas ir prie kitų butų langų.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonažolių gatvės 10-ojo namo laiptinėse buvo iškabinėti štai tokie skelbimai.
Jonažolių gatvės 10-ojo namo laiptinėse buvo iškabinėti štai tokie skelbimai.
L.Kvedaravičius: „Vyko normalus miško sanitarinis valymas – visi dokumentai buvo tvarkingi.“  
L.Kvedaravičius: „Vyko normalus miško sanitarinis valymas – visi dokumentai buvo tvarkingi.“  
Kilus triukšmui sustabdytas vadinamasis kraštovaizdžio formavimo kirtimas.
Kilus triukšmui sustabdytas vadinamasis kraštovaizdžio formavimo kirtimas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2018, 8:20 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:23 AM

Nors Bukčių miško kirtimą pavyko sustabdyti, užsakovai demaskuoti, žmonės nerimsta, aiškindamiesi, kiek prie šios istorijos nagus prikišęs vicemeras liberalas L.Kvedaravičius.

Pastaruoju metu jį kaimynai dažnai pastebi užsukantį į tėvų butą, tad jiems kilo įtarimų, kad gal ir pačiam L.Kvedaravičiui užkliuvo šalia buto langų ošiančios pušys, šnarančios drebulės.

„Juokiuosi už pilvo susiėmęs“, – rimtai sureaguoti į kaltininkų paieškas nelinkęs L.Kvedaravičius. Jam pikta tiktai dėl to, kad skelbimuose, kurie buvo išklijuoti ne vien namo laiptinėje, bet net ir ant medžių, minimas jo motinos vardas, pavardė, buto adresas.

Citavo „Anykščių šilelį“

Kas gi rašoma tuose skelbimuose? Ogi tai, kad L.Kvedaravičius tenkino motinos Vidos Kvedaravičienės prašymą iškirsti Bukčių miško medžius, nes jie užstoja šviesą.

Tad rangovė – bendrovė „Stebulė“ savivaldybės Želdynų poskyrio miškininko Rimanto Griciaus nurodymu nukirto kelias išžiūvusias ir pasvirusias pušis ir prieš Kvedaravičių buto langus atliko kraštovaizdžio formavimo darbus.

Tai dar būtų pusė bėdos. Bet kirtėjai 10 metrų spinduliu iškirto sveikas pušis, o 20 metrų aplink nugenėjo pušų šakas iki 80 procentų medžių aukščio.

Tad dabar suformuotas kraštovaizdis atrodo kaip Antano Baranausko poemoje „Anykščių šilelis“: „Ant lauko pliko kelios pušelės apykreivės liko.“

Visa tai išdėstyta skelbimuose, kuriuos perskaitė bene visi namo gyventojai. Juose teigiama, kad tiktai visuomenei sureagavus pavyko sustabdyti keturių drebulių netoli Kvedaravičių langų kirtimą, nors medžiai jau buvo pažymėti oranžine juosta.

Nežada švaistyti laiko

„Vyko normalus miško sanitarinis valymas – visi dokumentai buvo tvarkingi“, – aiškino L.Kvedaravičius.

Jis tikino, kad prie šių darbų tikrai neprisidėjęs, nors nepaneigė, jog medžiai buvo kertami ir prieš jo tėvų buto langus.

„Juk ne vicemeras suteikia leidimus medžiams kirsti“, – dėstė L.Kvedaravičius. Paklaustas, ar ieškos, kas apkaltino jį ir motiną, L.Kvedaravičius atsakė, kad tai būtų laiko švaistymas.

Jam pikta tik dėl to, kad buvo skelbiami asmens duomenys. Bet jei istorija kartosis, vicemeras neatmetė galimybės kreiptis į teisėsaugą.

L.Kvedaravičius pasakojo, kad kilus triukšmui į Bukčių mišką buvo atvažiavę miškų tvarkymo specialistai ir jokių pažeidimų nenustatė.

Kėlė pavojų dviem namams

Ramus atrodė ir L.Kvedaravičiaus tėvas Algirdas. Buvęs profsąjungų lyderis beveik neabejojąs, kad jo šeimą kaltinančius skelbimus rašiusi namo bendrijos pirmininko Zenono Blizniko marti, gyvenanti net ne Jonažolių gatvės 10-ajame name.

Pakvietęs „Sostinės“ žurnalistus į vidų jis pro antrojo aukšto balkoną parodė, kad medžiai buvo kertami ir šalia kito namo.

„Niekam problemų dėl medžių nekyla, išskyrus bendrijos pirmininką. Iškirtus medžius jam į langus plieskia saulė“, – aiškino A.Kvedaravičius. Z.Bliznikas gyvena ketvirtajame aukšte, virš Kvedaravičių.

A.Kvedaravičiaus žodžiais, buvo nukirsti tik tie medžiai, kurie kėlė pavojų namui.

Tas pat padaryta ir ties Jonažolių gatvės 8-uoju namu. Nei jis, nei žmona neprašė pjauti pušų, nesikišęs ir sūnus Linas.

Bet, pasak A.Kvedaravičiaus, buvo išpūstas vos ne korupcijos lygio skandalas – esą aukštas valdininkas pasirūpino, kad jo artimieji geriau gyventų. Jis neslėpė – bendrijos pirmininkas per mažai rūpinasi namu. Tai jis už priekaištus taip atsilyginęs.

Liko pasvirusios drebulės

Z.Bliznikas „Sostinei“ teigė nežinąs, kas skelbimų, kuriuose minima Kvedaravičių pavardė, autorius. Jis abejoja, ar pavyks surasti dokumentus, kuriuose būtų nurodytos užsakovų kirsti medžius pavardės.

Namo bendrijos pirmininkas dvylika metų tvarko mišką, pasodino eglių. Tad iš pradžių, kai savivaldybės samdyta įmonė atvažiavo nukirsti poros sausuolių, vieno pasvirusio medžio, nesipiktino. Tai tikrai buvo sanitarinis kirtimas.

Tačiau kertant sausuolius, tvarkant prie namų ošiantį mišką Z.Bliznikui įstrigo ne kartą V.Kvedaravičienės kartoti žodžiai, kad reikia išpjauti gerokai daugiau medžių.

Ir iš tiesų – prieš kelias dienas parvažiavęs namo Z.Bliznikas pastebėjo, kad kertami sveiki medžiai: „Iškirto proskyną, o buvo gražus miškas.“

Pasipiktino ne tik pirmininkas, bet ir daugybė namo gyventojų. Anot Z.Blizniko, kaimynus galima suprasti – juk pirko butą prie miško, o ne prie plynės.

Negana to, kaip numatytos kirsti pažymėtos ir prie Jonažolių gatvės 10-ojo namo augančios sveikos drebulės.

Kilus triukšmui jas pavyko išsaugoti. O link Jonažolių gatvės 8-ojo namo pasvirusių drebulių net nepažymėjo.

Informavo nepažįstamasis

Į medžių gynėjų gretas įsitraukė vis daugiau gyventojų. Viena pirmųjų buvo Jonažolių gatvės 10-ajame name gyvenanti Alma. Ji sakė nežinojusi, kad kaimynai yra Kvedaravičiai, kurių sūnus – vicemeras.

Tai jai pranešė nepažįstamas asmuo. Vilnietė iki šiol nesupranta, iš kur jis sužinojo jos elektroninio pašto adresą.

Alma pasakojo, kad daugybė žmonių komentavo, filmavo ir fotografavo medžių kirtimą.

Savivaldybės darbuotojai, kuriuos Jonažolių gatvės 10-ojo namo gyventojai užvertė laiškais ir skambučiais, iš pradžių bendravo nenoriai, nesuteikė beveik jokios informacijos, bet vėliau atlyžo, net miške iškabino informaciją apie medžių kirtimą.

Prieš Bukčių miško kirtimą sukilę Jonažolių gatvės gyventojai apskelbė, kad tai mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius tenkina savo motinos prašymą – esą jai medžiai užstoja šviesą. Vicemeras tai vadina šmeižtu ir pagrasino kreiptis į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.