Dovana muziejui – rožynas, kuriam lygių Lietuvoje nebus

Šiauliečiai ir miesto svečiai jau šią vasarą galės pasigrožėti Chaimo Frenkelio vilos parke pasodintu įspūdingu rožynu. Jam lygių nebus visoje Lietuvoje – čia pražys net 1100 rožių krūmų.

Per pastarąją savaitę jau pasodinta dauguma rožių, o darbus užbaigti planuojama iki šios savaitės pabaigos.<br>G.Šiupario nuotr.
Per pastarąją savaitę jau pasodinta dauguma rožių, o darbus užbaigti planuojama iki šios savaitės pabaigos.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-05-28 16:01

Rekordinį rožyną muziejui atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečio proga padovanojo „Neaustinių medžiagų“ įmonių grupei vadovaujantis verslininkas Stanislovas Grušas.

Tokia mintis vyrui kilo, kai jis Latvijoje aplankė Rundalės rūmus. „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza šį sumanymą sutiko išskėstomis rankomis, juolab kad verslininkas sutiko ne tik dovanoti sodinukus, bet ir finansuoti kitus darbus.

„Mes apie tokį rožyną pasvajodavome, bet tai muziejui buvo neįkandama, nes vien sodinukams reikia apie 10 tūkstančių eurų. Viso projekto vertė bus ne mažesnė kaip 30 tūkstančių eurų“, – sakė muziejaus vadovas.

Sumanymas buvo įgyvendintas kiek daugiau nei per mėnesį. Projektą parengė kraštovaizdžio architektas Karolis Grušas. Darbo buvo labai daug, nes teko iškasti po žole esantį statybinį gruntą ir atvežti rožynui tinkamo dirvožemio. Pasodinti 1100 krūmų – nemenkas iššūkis, todėl muziejininkams talkino ir S.Grušas su talkininkais, savanoriai.

Per pastarąją savaitę jau pasodinta dauguma rožių, o darbus užbaigti planuojama iki šios savaitės pabaigos.

Kraštovaizdžio architektas rožyną suprojektavo to paties secesijos stiliaus kaip ir pati Ch.Frenkelio vila.

Didžioji dalis krūmų pasodinta ties parko gale esančia buvusia oranžerija, o po to akcentais sujungta su ties pačia vila esančia dalimi. Netrukus čia atsiras ir ažūrinės pavėsinės, kuriose bus galima prisėsti ir grožėtis parku.

Į rožyną suvežta 28 veislių rožių krūmų. Seniausia – ‘Rosa Alba Maxima’ – veislė buvo išvesta apie 1500-uosius metus.

Rožynas suplanuotas taip, kad žydėtų nuo birželio iki vėlyvųjų šalnų. Kad vaizdo negadintų greta vilos parko esantis garažų masyvas, nuspręsta jį uždengti 4 metrų aukščio tvora ir apželdinti ją penkialapiais vynvyčiais. Su buvusio odos apdirbimo fabriko pastatais besiribojanti tvora bus apsodinta vijoklinėmis rožėmis.

Prie įėjimo į vilą palikta vietos vardiniams rožių krūmams. Čia galės įsiamžinti visi norintieji – už specialią kainą nusipirkti ir pasodinti savo rožių krūmą.

Didžiausias Lietuvoje rožynas papildomai kainuos ir pačiam muziejui – jau įsteigtas gėlininko etatas.

Visas grožis atsiskleis, kai krūmai suaugs – tam prireiks bent trejų metų. Kito tokio didelio rožyno Lietuvoje nėra.

Didžiausias buvo Palangoje, bet ten rožių krūmai išsibarstę gerokai didesnėje teritorijoje.

1100

Tiek rožių krūmų Valstybės atkūrimo šimtmečio proga Šiauliams padovanojo verslininkas S.Grušas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.