Prie Vilniaus arkikatedros – neregėtas vandalizmo atvejis

Gamtą mylintys vilniečiai pasipiktino neregėtu beširdiškumu.

 Skverelyje netoli Katedros ir Valdovų rūmų druska apipiltą medį suskubo gelbėti gamtos mylėtoja Milda (nuotraukoje).<br> V.Ščiavinsko ir D.Mitaitės nuotr. 
 Skverelyje netoli Katedros ir Valdovų rūmų druska apipiltą medį suskubo gelbėti gamtos mylėtoja Milda (nuotraukoje).<br> V.Ščiavinsko ir D.Mitaitės nuotr. 
 Vilnius laikomas viena žaliausių Europos sostinių, tačiau kažkam rūpi naikinti čia augančius medžius.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Vilnius laikomas viena žaliausių Europos sostinių, tačiau kažkam rūpi naikinti čia augančius medžius.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 5:52 PM, atnaujinta May 29, 2018, 6:52 PM

Kažkas neaišku kokiu tikslu aplink vieną netoli Vilniaus arkikatedros ir Valdovų rūmų esančiame skverelyje augantį klevą išpylė net du kibirus druskos.

Socialiniame tinkle „Facebook“ kaip virusas pasklido įrašas, kuriame įamžinta nuo nelaimingojo medžio druską bandanti nusemti mergina, vardu Milda. Kaip paaiškėjo, visa tai buvo nufotografuota šį antradienį apie 10 val. ryto.

Nuotrauka pasidalijusi literatūrologė Donata Mitaitė parašė: „Žmonės, ant kurių laikosi pasaulis. Vis dar laikosi, nes yra tokių žmonių.

Vakar vakare FB skaičiau, kad prie Katedros keli medžiai gausiai apipilti druska. Kai kurie jau nurudę, matyt, ne pirmą kartą žudomi.

Žinau, kad teks eiti pro šalį, tai galvoju, kaip bjauru, kokie baisūs vis dėlto žmonės.

Einu ir matau – mergaitė su kastuvėliu valo, semia tą druską nuo medžių. Sako, kad savivaldybei pranešta (tik aš nelabai tikiu, kad bus kokių rezultatų, žinom, kaip mūsų miesto valdžia medžius „myli“).

Milda yra medžių gynėjų grupėse, ją šiek tiek pažįstu.

Kai nuėjusi grįžau ir pasakiau, kad geri darbai turi būti įamžinti, trumpam kilstelėjo galvą, pasakė, kad nelabai norėtų...

Tai „netaginu“. Tiesiog džiaugiuosi, kad tokių žmonių yra, ir kiek gėda, kad pati taip nesugebu“.

Šis įrašas sulaukė milžiniško visuomenės atsako. Juo vos per kelias valandas pasidalijo per 200 žmonių.

Dauguma komentatorių piktinosi, kad kažkam atėjo į galvą medžius „sūdyti“, taip stengiantis juos išnaikinti. Esą šiame skverelyje augantys medžiai yra gražūs, iš pažiūros – sveiki, niekam netrukdo, nieko neužstoja.

Kiti gi svarstė, kad galbūt taip bandoma naikinti skruzdes. Bet tokie pamąstymai iškart buvo nuneigti, nes druska skruzdžių neišnaikinsi.

Vienas vartotojas paaiškino, kuo druska gali pakenkti. Kaip jis rašė, druska sukelia dirbtinę sausrą. Nors aplink augalą yra drėgmės, jis jos pasiimti negali. O dabar ir taip sausra natūrali.

Druska apipiltas medis auga Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato teritorijoje.

Interneto svetainės lrytas.lt pakalbinta laikinai einanti Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direktorės pareigas Antanina Jarukaitienė sakė neįsivaizduojanti, kam galėjo ateiti į galvą aplink medį užpilti net 2 kibirus druskos – būtent tiek jos nukasta, sureagavus į pranešimą apie skriaudžiamą augalą.

„Druska naikina augalus ir apipilti medį iš visų pusių druska yra vandalizmas“, – piktinosi A.Jarukaitienė.

Pašnekovė pasakojo, kad apie nelaimingąjį medį jiems pranešė Vilniaus savivaldybė, gavusi tokią žinią iš žmonių.

Į tai nedelsiant buvo sureaguota ir druska nukasta. Medį pavyko rasti greitai, nes nuotraukoje aiškiai matyti, kur jis auga.me

Nors rezervato specialistus pasiekė kalbos, kad druska buvo apipilta ir daugiau medžių, jų aptikti nepavyko.

Pašnekovė džiaugėsi, kad kol kas bent jau nepalijo. Esą su lietumi į dirvožemį įsigėrusi druska medžiui būtų padariusi didžiulę žalą.

Kas šitaip pasielgė su medžiu, nustatyti, deja, nepavyko. Anot laikinosios rezervato vadovės, toje vietoje vaizdo kamerų nėra, o į policiją kreiptis kol kas nesuskubta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.