To Lietuvoje nebuvo – fotografė ėmėsi gelbėti paliktų augalų gyvybę

Pakaunėje neseniai atsirado pirmasis šalyje gyvybės langelis ir prieglauda augalams. Jos įkūrėja tiki, kad išmokę rūpintis žaliaisiais draugais žmonės tampa geresni. Taip pat augalai gali gydyti kūną ir sielą.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Fotografė A.Virketė su vyru įsteigė augalų prieglaudą ir gyvybės langelį, į kurį savo gėles gali pristatyti kas tik nori.
Fotografė A.Virketė su vyru įsteigė augalų prieglaudą ir gyvybės langelį, į kurį savo gėles gali pristatyti kas tik nori.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 1:44 PM

Kaunietė fotografė Aistė Virketė drauge su vyru operatoriumi Evaldu Virkečiu neseniai iš Kauno išsikraustė į rajoną. Priežastis – neįprasta. Poros namuose nebetilpo moters prižiūrimi augalai.

Moteriai kilo mintis įsteigti augalų prieglaudą ir gyvybės langelį, į kurį savo gėles gali pristatyti kas tik nori, o šeštadieniais ji rengs atvirų durų dienas, kad visi augalus galėtų pamatyti.

Augalų prieglaudos ir gyvybės langelio bei augalų terapijos idėjomis žavisi ir botanikai.

Įkvėpė vieno kaktuso likimas

A.Virketė pasakojo, jog jos darbui reikėdavo augalų, kad jie sudarytų gražų foną fotografuojant žmones.

Kartą vasarą ji lankėsi namuose, kurių šeimininkas neseniai buvo miręs. Vaikai norėjo atiduoti nereikalingus daiktus.

„Kampe pamačiau paliktą ir pamirštą kaktusą. Buvo matyti, kad juo niekas nesirūpina, augalas buvo apdulkėjęs ir nuskuręs. Paklausiau, ar jo man neatiduotų. Mirusiojo vaikai net nustebo – patys to kaktuso nė nepastebėjo. Taip augalas atsidūrė mano namuose“, – pasakojo A.Virketė.

Galvodama apie šį kaktusą moteris suvokė, kad kiekvienas augalas, kaip ir žmogus, turi savo likimą, kuris yra susipynęs su jį auginusiu žmogumi.

„Kai kaktusu ėmiau rūpintis, jis suvešėjo. Augalą pavadinau Petru, kad jis kaip žmogus turėtų vardą“, – sakė Aistė.

Yra ir egzotiškų augalų

Dabar A.Virketė rūpinasi jau apie 300 augalų. Jie į moters namus patenka įvairiais būdais. Vieni žmonės nebenori gėlėmis rūpintis, kiti emigruoja ir neturi kur jų palikti.

Po vasaros sezono nemažai terasoje augusių augalų Aistei atidavė vienas restoranas.

Įvairių gėlių ji nusiperka ir prekybos centruose.

„Mirtininkų kampelyje, kur sukrautos gėlės, visada matau pažeistų, bevystančių augalų. Negaliu ramiai pro juos praeiti“, – sakė fotografė.

Daugelį augalų moteriai pavyksta atgaivinti. Vien palaistyti juos užtrunka visą valandą, taip pat reikia domėtis, kaip žaliuosius augintinius tręšti, prižiūrėti, nes jų poreikiai skirtingi.

Įdomiausi A.Virketės namuose išgelbėti augalai yra bonsas, lepūs kavamedžiai, šaknis išleidęs ananasas. Moteris didžiuojasi ir tuo, kad surinko daugybę išmestų gebenių, bet iš 50 tik vieną pavyko atgaivinti, todėl ją pavadino Olimpiete.

Įdomios yra ir tilandsijos, dar vadinamos oro augalais. Jos neturi šaknų, visas maistines medžiagas gauna per lapus, todėl augalus tik retkarčiais reikia palaistyti.

Įvairių augalų atžalas ir nulūžusius lapus A.Virketė sodina į didelį platų vazoną. Šią plantaciją ji pavadino Laisvės sodu.

Geriau išmoksta rūpintis

Kadangi namuose visi augalai jau netilpo, kauniečių pora rado erdvesnį namą pakaunėje ir specialiai dėl savo augintinių persikraustė.

Moteris naujuose namuose atidarė augalų gyvybės langelį. Pristatyti į jį savo gėles gali kas tik nori.

„Manau, kad netrukus paseksiu Sofijos Čiurlionienės, kuri savo namuose šeštadieniais rengdavo atvirų durų popietes, pavyzdžiu. Tik aš kviesiu gėrėtis augalais, juos uostyti, čiupinėti“, – sakė A.Virketė.

Moteris pasakojo, kad Olandijoje, viename botanikos sode, rengiama augalų terapija, kuri žmonėms suteikia dvasios ramybės.

„Skandinavijos šalyse dabar manoma, kad vaikui pirmiausia reikia nupirkti augalą. Kai jis išmoksta juo rūpintis, tada galima įsigyti šunį, katę ar kitą gyvūną. Jais vaikai rūpinsis jau rūpestingiau. O kai suvoks, kad reikia vertinti kiekvieną gyvybę, ir suaugę bus jautresni aplinkiniams. Tokią prasmę matau ir aš, įkūrusi augalų gyvybės langelį“, – sakė A.Virketė.

Augalai gydo ne tik kūną, bet ir sielą

Jolanta Šernienė

Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo edukatorė

„Kaunietės idėja rinkti nereikalingus augalus, juos atgaivinti, skatinti žmones ne tik jais rūpintis, bet ir semtis iš augalų sveikatos yra puiki. Lietuvoje tokios prieglaudos bei gyvybės langelio dar nėra buvę.

Tik visiems, kurie norėtų užsiimti panašia veikla, patarčiau tartis su specialistais, turėti augalų karantinui skirtą patalpą, kitaip į namus atnešti sergantys augalai gali pražudyti sveikuosius.

Pati rengiu edukacinus užsiėmimus, susijusius su augalų terapija. Pavyzdžiui, citrusiniai augalai gali suteikti energijos ir pagerinti nuotaiką ar net padėti sloguojant. Kiti – atvirkščiai, pavyzdžiui, valerijonai ramina.

Net tie augalai, kurie neturi vaistinių savybių, gali pagerinti žmogaus nuotaiką, o kartu ir savijautą. Pavyzdžiui, ilgai lauktas prasiskleidęs gėlės žiedas gali būti puiki emocijų terapija, ypač vienišiems žmonėms. Augalai gydo ir kūną, ir sielą.“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.