Lietuvos paplūdimiams – aukščiausią kokybę liudijančios Mėlynosios vėliavos

Palangos Birutės parko ir Klaipėdos paplūdimiuose prasidėjus vasarai suplevėsuos Mėlynosios vėliavos. Tai – visame pasaulyje pripažįstamas įvertinimas, liudijantis, kad paplūdimys atitinka aukščiausius aplinkosauginės kokybės reikalavimus.

Lietuvos paplūdimiams – aukščiausią kokybę liudijančios Mėlynosios vėliavos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos paplūdimiams – aukščiausią kokybę liudijančios Mėlynosios vėliavos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-27 13:47

Sprendimą Palangos savivaldybės Birutės parko paplūdimį ir Klaipėdos Smiltynės I bei Melnragės II paplūdimius šių metų vasaros sezonui apdovanoti Mėlynosiomis vėliavomis priėmė Mėlynosios vėliavos programos Tarptautinė taryba.

Kaip pranešė Palangos miesto savivaldybė, šis kokybės įvertinimas Palangos Birutės parko paplūdimiui suteikiamas jau penkioliktus metus iš eilės. Birutės paplūdimio ilgis – 500 metrų, jį kasdien prižiūri „Palangos botanikos parko“ darbuotojai.

Pasak „Palangos botanikos parko“ direktoriaus Valdo Pakuso, žinia, kad Birutės parko paplūdimiui ir vėl suteikta Mėlynoji vėliava, nebuvo netikėta, tačiau, kaip ir kasmet, šis įvertinimas įpareigoja.

„Kurortui yra svarbu turėti Mėlynąja vėliava įvertintą paplūdimį. Žinoma, tokiems paplūdimiams keliami aukšti reikalavimai, vykdomi kontroliniai patikrinimai, kurių metu vertinama, ar paplūdimys vertas Mėlynosios vėliavos. Tačiau jau daug metų Birutės parko paplūdimiui skiriamas šis įvertinimas, tad mūsų darbuotojai žino, kaip prižiūrėti paplūdimį“, – kalbėjo V. Pakusas.

Tuo metu Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė, kad toks įvertinimas nebuvo netikėtas, tačiau labai nudžiugino.

„Stengėmės įgyvendinti uostamiesčio savivaldybės 2013-2020 metų strateginio plėtros plano uždavinį – siekti Mėlynosios vėliavos statuso Klaipėdos paplūdimiams. 2017 metais ja apdovanotas Smiltynės paplūdimys, pernai – Smiltynės I ir Melnragės II paplūdimiai, kuriuose ji plevėsuos ir šiemet“, – sakė I. Šakalienė.

Pasak jos, siekiant gauti šį, tik vienam sezonui suteikiamą, apdovanojimą, savivaldybės ir paplūdimius prižiūrinčios tarnybos turi įgyvendinti tarptautinius vandens kokybės, aplinkosauginius, saugumo bei paslaugų reikalavimus. Pastaruosius tikrina užsienio ir vietiniai inspektoriai. Jei randama trūkumų, vėliava turi būti nuleidžiama. Pakelti ją galima tik tada, kai visi trūkumai pašalinami.

„Europoje egzistuoja nuostata, kad tuose paplūdimiuose, virš kurių plevėsuoja Mėlynoji vėliava, galima rasti visko, ko reikia poilsiautojui – nuo infrastruktūros iki švaros. Todėl neabejoju, kad tai puikus rodiklis miesto svečiams“, – teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė. Oficiali vėliavos įteikimo ceremonija numatoma atidarant vasaros sezoną.

Pažymima, kad Mėlynosios vėliavos programą vykdo tarptautinis Aplinkosauginio švietimo fondas, o valstybėse ją koordinuoja nacionaliniu lygiu veikiančios aplinkosauginės organizacijos. Mūsų šalyje nuo 2000 m. šią programą koordinuoja visuomeninė organizacija „Lietuvos žaliųjų judėjimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.