Filmo „Sengirė“ autoriai pusę uždirbtų pinigų skirs kilniam poelgiui Lietuvoje

„Sengirės“ autoriai kuria atsakingą ir ilgaamžį girių išsaugojimo fondą, kuriam skirs net pusę visų Lietuvoje uždirbtų pinigų. Visuomenei projektas bus pristatytas jau lapkričio viduryje.

 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
 Filmo pristatymo akimirka.<br> M. Survilos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 5:00 PM

„Sengirė“ jau sumušė visus Lietuvos rekordus, kaip daugiausia žiūrovų pritraukęs dokumentinis filmas Lietuvos istorijoje, ir toliau sėkmingai keliauja po prestižinius užsienio festivalius. Tuo tarpu filmo autoriai nemiega ant laurų ir sako, kad tai tik daug didesnio projekto pradžia. Šiuo metu komanda intensyviai dirba ties nauju girių išsaugojimo fondu, kurį pristatys jau šių metų rudenį.

„Šis fondas bus atsakingas, ilgaamžis ir priklausys žmonėms. Fondui priklausančiomis giriomis galės grožėtis kiekvienas, nepriklausomai nuo to ar yra prisidėjęs prie fondo veiklos, tačiau čia nebus galima kūrenti laužų, stovyklauti, ir kas svarbiausia – nebus galima išvežti tiek gyvos, tiek negyvos medienos. Norime, kad nors labai nedideliuose lopinėliuose formuotųsi tikra sengirė su paukščiais, žvėrimis, vabalais, grybais ir retkarčiais užsklystančiais garbingais žmonėmis. Tai bus lyg „gelbėjimosi laivai“ daugeliui senųjų girių gyventojų“, – pasakojo projekto sumanytojas Mindaugas Survila.

Režisierius teigia, kad mėginimų kurti panašius fondus buvo ir anksčiau, tačiau daugelis jų atsiremdavo į tai, kad miškams įsigyti reikalingos nemažos sumos pinigų. „Mes apie tai pagalvojome po „Sengirės“ pirmos saviatės kino teatruose nusprendėme, kad pusę filmo Lietuvoje uždirbtų pinigų skirsime interkatyviai platformai, pasakojančiai apie unikaliąsias mūsų sengires, o kitą pusę surinktų lėšų grąžinsim miškui, įkurdami jį saugojantį fondą. Esame labai dėkingi žmonėms, kurie atėjo į kino teatrus pažiūrėti „Sengirės“ ir pirko bilietus. Dėka jų kuriamam fondui jau galėsime pervesti net 60 000 eurų,“ – džiaugėsi Mindaugas Survila.

Šiuo metu komandos nariai kuria fondo įstatus ir bando įžvelgti galimas ateities spragas. „Norime, kad fondas gyvuotų ne 30, o bent 300 metų, tad svarbu viską apgalvoti iki mažiausių smulkmenų,“ – teigė Mindaugas Survila. Režisierius džiaugiasi, kad kuriant filmą „Sengirė“ sulaukė didžiulės paramos tiek iš pavienių žmonių, tiek iš privačių įmonių ir uždirbtais pinigais nori pasidalinti su savo filmuotomis giriomis, kad jomis džiaugtis galėtų ir šių žmonių vaikai.

„Tikimės, kad parodę pavyzdį, jog savo uždirbtus pinigus galime naudoti ne tik savo reikmėms, pritrauksime ir daugiau bendraminčių, kurie didžiuosis, jog prisidėjo prie šalies girių išsaugojimo. Kartu mes galim padaryti tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo neįmanoma“, – nuo lapkričio jungtis prie šio pilietiško projekto kvietė Mindaugas Survila.

Kviečiame užsukti ir susipažinti su fondo kūrimo procesu www.sengire.lt/fondas

Nacionalinė „Sengirės“ premjera įvyko 2018 kovo 29 dieną tarptautiniame „Kino pavasario“ filmų festivalyje kaip uždarymo filmas. „Sengirė“ sumušė visus Lietuvos rekordus kaip daugiausia žiūrovų pritraukęs dokumentinis filmas Lietuvos istorijoje. Daugiau nei 67 tūkst. žmonių atėjo pažiūrėti filmo. Filmas „Sengirė“ gavo 2 Sidabrinės gervės apdovanojimus už geriausią operatoriaus darbą (Mindaugas Survila) bei profesinės meistrystės (garso takelis) darbą (Saulius Urbanavičius, Jonas Maksvytis). Taip pat filmas pelnė ir daugiau nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.