Aistros Sapiegų parke: dėl kertamų medžių – griežtas aplinkos ministro žodis

Į Antakalnio gyventojų ir Vilniaus miesto savivaldybės ginčą dėl sostinės Sapiegų parko atnaujinimo įsitraukė ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika – jis ragina savivaldybę stabdyti planuojamą medžių kirtimą ir svarstyti alternatyvas.

Kęstutis Mažeika ragina nekirsti medžių Sapiegų parke.<br> Lrytas.lt nuotr.
Kęstutis Mažeika ragina nekirsti medžių Sapiegų parke.<br> Lrytas.lt nuotr.
Kęstutis Mažeika ragina nekirsti medžių Sapiegų parke.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Mažeika ragina nekirsti medžių Sapiegų parke.<br>T.Bauro nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Balkūno nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 3:58 PM, atnaujinta May 22, 2019, 4:08 PM

Ministras BNS teigia, kad ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje dėl Sapiegų parko bus kviečiamas kelių institucijų pasitarimas, po kurio savivaldybei turėtų būti pateikta oficiali ministerijos rekomendacija.

„Kviečiu pasitarimą šiuo klausimu, kad būtų išsiaiškinta visa chronologija. Kiek žinau, projektą dėl finansavimo pasirašė buvęs ministras Kęstutis Navickas. Daugelyje Europos parkų turbūt nėra nieko panašaus, kad perėtų pelėdos. Man keista – tie darbai, kurie planuojami, tie mastai turbūt būtų mažų mažiausiai žalingi patiems paukščiams“, – BNS trečiadienį sakė K. Mažeika.

Vilniaus savivaldybė šią savaitę pranešė „kiek įmanoma“ atsižvelgusi į gyventojų kritiką bei pakoregavusi ankstesnį projektą siekiant išsaugoti daugiau medžių. Antakalnio bendruomenės atstovai savo ruožtu tvirtina, kad į jų prašymus atsižvelgta nebuvo ir ketvirtadienį rengiasi stabdyti medžių kirtimą protestais. Gyventojai sako, kad apie pusė parko medžių bus kertami neteisėtai, nepaisant paukščių perėjimo meto.

K. Mažeika tvirtina, kad savivaldybei greičiausiai bus siūlomas kompromisas „nekirsti pusės parko medžių“, tačiau dalį medžių apgenėti.

„Turime kuo daugiau medžių išsaugoti. Ir jei ten atnaujinama infrastruktūra, takeliai, suoleliai, visa tai galima integruoti prie esamų tų medžių prisitaikant ir tuos takelius. Mūsų pozicija – galbūt atrinkti sergančius, silpnus medžius, kurių kirtimas neturės parkui didelės žalos, išsaugoti ten esančią gyvūniją“, – sakė jis.

Savo ruožtu Antakalniečių bendruomenės pirmininkė Edita Kavaliauskienė sako, kad apie pusė parko, t.y. 193 medžiai bus kertami neatsižvelgus į bendruomenės siūlymus, neatlikus želdinių būklės bei nepaisant čia perinčių paukščių.

„Medžiai bus kertami neteisėtai, nepaisant vegetacijos laikotarpio, nepaisant paukščių perėjimo meto, sulaužius paties miesto mero pažadus nekirsti medžių paukščių perėjimo laikotarpiu. Tai neteisėtas, Lietuvos įstatymus ir tarptautines konvencijas pažeidžiantis Vilniaus savivaldybės veiksmas, kuriuo bus neatkuriamai sunaikinta dabartinė parkoekosistema“, – išplatintame laiške teigia bendruomenės atstovė.

Ji taip pat piktinasi, kad savivaldybė neskelbė informacijos apie leidimus kirsti ar genėti medžius, kaip tai numato šalies ir savivaldybės teisės aktais, todėl „leidimas kirsti, jeigu jis yra, laikytinas neįsigaliojusiu“. E. Kavaliauskienė ragina stabdyti darbus „visomis teisėtomis priemonėmis, pavyzdžiui, stovint po kirsti numatytais medžiais“.

Savivaldybė: medžiai bus kertami tik liepą

Į kritiką reaguodama Vilniaus savivaldybė trečiadienį informavo, kad medžių kirtimas nukeltas į liepos mėnesį.

„Miesto teritorijoje medžiai gali būti šalinami ištisus metus, tačiau suprasdami pavojų perintiems paukščiams, pasikonsultavę su ornitologais, mes rangovui medžių šalinimo darbus leisime pradėti ne anksčiau liepos 1 dieną, kada nebekils pavojus paukščiams. O iki to laiko rangovas gali atlikti pasirengimo darbus“, – savo tinklalapyje skelbia savivaldybė.

Pranešime teigiama, kad pusė planuojamų kirsti medžių – iki 30 cm storio, be to, bus šalinami tik tie, kurie „gali būti pavojingi visuomenei, arba kurie iš esmės trukdo Sapiegų parko atkūrimui“.

Anksčiau savivaldybė planavo iškirsti beveik 300 medžių, tačiau po viešos kritikos nuspręsta šį skaičių sumažinti trečdaliu.

Sutvarkyti parką planuojama iki 2020-ųjų vidurio. Šis parkas įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parko rūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio (Džiovanio Batistos Frediano) projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?