Radinys miške prie Kauno stebina praeivius

Laisvą dieną gamtoje norintys praleisti kauniečiai gali paįvairinti iškylą ir ne tik pavaikštinėti po miškus, bet ir ieškoti įdomių objektų – medžių galiūnų. Šių išskirtinių gamtos objektų įdomios ir istorijos.

Viena Rumšiškių pušies šaka rėmėsi į ąžuolą, kuris ir dabar guli šalia.<br>R.Mikitiejevos nuotr.
Viena Rumšiškių pušies šaka rėmėsi į ąžuolą, kuris ir dabar guli šalia.<br>R.Mikitiejevos nuotr.
Legenda byloja, kad ąžuolas pamilo liepą ir taip dvyniai auga jau 150 metų.<br>R.Mikitiejevos nuotr.
Legenda byloja, kad ąžuolas pamilo liepą ir taip dvyniai auga jau 150 metų.<br>R.Mikitiejevos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2019, 2:12 PM

Kauno marių regioninio parko direkcijos darbuotoja Ramunė Mikitiejeva pasakojo, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba sumanė, kaip žmones paskatinti įdomiau leisti laisvalaikį gamtoje. Šią vasarą visi norintys kviečiami aplankyti 25 įspūdingiausius Lietuvos medžius – gamtos paveldo objektus.

Siūlomų aplankyti galiūnų sąraše yra ir Kauno marių regioninio parko senolė – Rumšiškių pušis bei paslaptingieji Dubravos medžiai dvyniai.

R.Mikitiejeva pasakojo, kad savo matmenimis ir išvaizda Rumšiškių miške auganti pušis smarkiai išsiskiria iš aplinkinių medžių. Spėjama, kad jai yra apie 200 metų. Jos aukštis – 32 metrai, du kamienai viršuje šakojasi į keturias šakas.

Kamieno apimtis 2 metrų aukštyje viršija 5 metrus, o žemiau medžio apimtis sumažėja iki 4 metrų. Viena iš priežasčių – sakų rinkimas. Nors medis žaizdą beveik išsigydė, išliko tipiškas į apačią plonėjantis sakinto medžio kamienas.

„Viena iš Rumšiškių pušies šakų ilgus metus rėmėsi į savo bičiulį ąžuolą. Prieš kelerius metus medis nuvirto, bet nusprendėme jį palikti toje vietoje, kad pušis neliūdėtų“, – pasakojo parko atstovė.

Dubravos medžiai dvyniai yra Dubravų miške pakeliui į Arlaviškių Kadagių slėnį. Tai – kamienais suaugę ąžuolas ir pušis. Pušies aukštis yra 33 metrai, ąžuolo – 27 metrai. Abiejų medžių apimtis – 360 centimetrų.

Legenda byloja, kad ąžuolas pamilo liekną pušį. Jų draugystės pradžios niekas nežino. Gal kėkštas pamiršo, kur paslėpė gilę, ar voveraitė pametė pušies kankorėžio sėklą. Iš daigų išaugo medžiai ir vienas nuo kito neatsitraukia jau daugiau kaip 150 metų.

R.Mikitiejeva sakė, kad yra ir daugiau medžių, kurie neįtraukti į žaidimą, bet juos verta aplankyti. Rumšiškių miške dar slepiasi milžinas senolis Gastilionių ąžuolas ir Rumšiškių ąžuolas. Jie sunkiau pasiekiami, bet mėgstantiems nuotykius juos vertas aplankyti.

„Šiuo metu įrenginėjame naujas nuorodas ir stendus, tad netrukus gamtos grožybes rasti bus lengviau“, – sakė Kauno marių regioninio parko darbuotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.