Pražydo pirmieji magnolijų žiedai

Kėdainių rajone esančiame Skinderiškio parke su kiekviena diena lankytojų vis daugiau. Žmonės stebi, kaip po truputį, iš lėto skleidžiasi parko puošmenomis vadinami magnolijų žiedai.

 Magnolijos Skinderiškio parke šiandien atrodo nedrąsiai besiskleidžiančios.<br> Julijos Martuzevičienės  rinkosaikste.lt nuotr.
 Magnolijos Skinderiškio parke šiandien atrodo nedrąsiai besiskleidžiančios.<br> Julijos Martuzevičienės  rinkosaikste.lt nuotr.
Domantas Umbrasas nuotr.
Domantas Umbrasas nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dimitrijus Kuprijanovas rinkosaikste.lt

2021-04-30 09:53, atnaujinta 2021-04-30 12:12

Gegužės 1-ąją parke laukiama didesnio žmonių srauto, mat čia vyks pojūčių ekskursija, kurios metu susirinkusieji galės pamatyti per 1 000 magnolijų žydėjimą.

Skleidžiasi nedrąsiai

Magnolijos Skinderiškio parke šiandien atrodo nedrąsiai besiskleidžiančios. Siūlome apsilankymą parke planuoti šeštadienį, gegužės 1 dieną.

Galėsite ne tik apžiūrėti visu grožiu išsiskleidusias magnolijas ir bundančią žalumą, bet ir dalyvauti pojūčių ekskursijoje bei pasivaišinti Pajieslio bendruomenės verdama koše. Tikimės, oras bus pavasariškas ir pasimatysime per 1 000 magnolijų žydėjimą“, – skelbia Krakių kultūros centras.

Mes jau iš rudens žinome, kada pavasarį žydės magnolijos. Balandžio 20 d. pradėjo žydėti ir žydės keletą savaičių. Manome, kad šiemet, kaip ir kasmet, lankytojų bus gausu.Miškininkas J. Masionis

Sutvarkytas ir paruoštas

Ilgametis miškininkas, o dabar ir Skinderiškio parko prižiūrėtojas Juozas Masionis pasidžiaugė, kad darbščių savanorių rankų pagalba parkas jau sutvarkytas ir paruoštas lankytojams. „Mes jau iš rudens žinome, kada pavasarį žydės magnolijos.

Šiemet jos žydėti pradėjo balandžio 20 dieną ir žydės keletą savaičių. Manome, kad šiemet, kaip ir kasmet, lankytojų bus gausu. Bet mes tam pasiruošėme: nuo takų nugrėbėme lapus, surinkome nukritusias šakas.

Šiaip visus darbus atliko urėdija savo jėgomis – visi sodinimai, šienavimai, tvarkymai vyksta miškų urėdijos dėka, o štai lapų grėbimas ir šakų rinkimas buvo didžiausias pavasarinis darbas, kuriam prireikė savanorių pagalbos“, – paaiškino parko prižiūrėtojas ir pridūrė, kad netrukus parkas natūraliai sužaliuos ir priežiūros jam daug nereikės. Svarbiausia, kad čia būtų tyla ir ramybė.

Įkūrė Kęstutis Kaltenis

Skinderiškio parką įkūrė ir ilgą laiką puoselėjo miškininkas Kęstutis Kaltenis. K. Kaltenis ne kartą sakė, kad šis rojaus kampelis skirtas visiems žmonėms, mylintiems ir norintiems pažinti, suprasti gamtą, jos grožį. Magnolijų parke K. Kaltenis pasodino visą tūkstantį.

Tai buvo dovana Lietuvos tūkstantmečio proga. Parko įkūrėjas sako, kad magnolijos yra nepaprastai gražūs medžiai, kurie pražydę stebina savo įspūdingais žiedais. Magnolijų rūšių ir porūšių čia begalė, jas parko įkūrėjas atsivežė iš viso pasaulio. Kiekvienos rūšies atsiradimas Skinderiškyje turi ir savąją istoriją.

Parku rūpinamasi

„Vieni augaliukai žūsta, kitus reikia atsodinti. Taip pat didiname ir magnolijų skaičių. Norime, kad parkas klestėtų. Ypač vienetiniams augalams reikia labai daug priežiūros.

Šis parkas labai reikalingas. Reikalingas ir paprastiems žmonėms praleisti laisvalaikį, ir pažintinei, ir mokslinei veiklai. Parkas visapusiškai naudingas“, – dėstė J. Masionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.