Ugniagesiai lenktyniauja su ugnimi: bando išgelbėti didžiausią pasaulio medį

Generolo Šermano, kuris yra didžiausias pasaulyje medis pagal tūrį, pagrindą ugniagesiai apvyniojo aliuminiu.

Nuo liepsnų aliuminiu dengiama sekvoja. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Nuo liepsnų aliuminiu dengiama sekvoja. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 3:58 PM

Kalifornijos ugniagesiai apvyniojo didžiausių pasaulyje medžių pagrindus ugniai atspariomis aliuminio antklodėmis, kad apsaugotų juos nuo netoliese siautėjančio gaisro.

Gaisrai Kalifornijos sekvojos nacionaliniame parke liepsnojo nuo rugsėjo 10 d., teigia Nacionalinė laukinių gaisrų koordinavimo grupė. Iki penktadienio (rugsėjo 17 d.) ugnis, kurią sukėlė žaibiška audra, išplito 4 599 ha parko teritorijoje ir pavojingai priartėjo prie „milžiniško miško“, kuriame gyvena dauguma didžiausių planetos medžių.

Milžiniškame miške yra didžiausias pasaulyje medis pagal tūrį – Generolo Šermano medis. 2200 metų amžiaus sekvoja siekia daugiau nei 83 metrai į aukštį, o medžio skersmuo siekia daugiau nei 11 metrų.

Didžiosios sekvojos (Sequoiadendron giganteum) yra prisitaikiusios taip, kad sugebėtų atlaikyti laukinius gaisrus, o ugnis joms netgi reikalinga – šiluma padeda medžiams išleisti sėklas. Tačiau klimato kaita ir sausra skatina didesnio intensyvumo gaisrus, kurie dabar yra per intensyvūs net ir šiems ugniai prisitaikiusiems milžinams. Tai pademonstravo „Castle“ gaisras, pernai sudeginęs net 10 proc. sekvojų.

Ketvirtadienį ugniagesiai gelbėtojai apvyniojo Generolo Šermano ir kai kurių kitų sekvojų pagrindus į lanksčią plėvelę, pagamintą iš aliuminio, kad apsaugotų juos nuo krintančių žarijų ir atspindėtų šilumą, rašo „LA Times“.

„Daugeliui žmonių tai yra labai svarbi sritis, todėl daug pastangų dedama siekiant apsaugoti šį mišką“, – sakė nacionalinio parko atstovė Rebecca Paterson. Aliuminio plėvelė ugniagesiams padeda kontroliuoti ugnį ir taip išvalyti augaliją aplink medžius, kad būtų mažiau degių medžiagų.

Parengta pagal livescience.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.