Pamoka dėl kiekvieno nupjauto medžio besiskundžiantiems kauniečiams: kraupios nelaimės išvengta vos per plauką

Siaučiant vėjams jų gūsių neatlaikė kai kurie medžiai. Keli senoliai krito ant vaikų žaidimo aikštelės. Laimė, kad mažyliai ją vos prieš akimirką buvo palikę. Kodėl seni medžiai nenupjaunami?

Verkių gatvėje ant kieme esančios vaikų žaidimo aikštelės nuvirto seni gluosniai.<br>A.Macevičienės nuotr.
Verkių gatvėje ant kieme esančios vaikų žaidimo aikštelės nuvirto seni gluosniai.<br>A.Macevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 4:00 PM

Spalio 5-ąją Aukštuosiuose Šančiuose vos neįvyko tragedija. Pučiant stipriam vėjui lūžo ir nuvirto Verkių gatvės kieme tarp 18 ir 22 daugiabučių augę medžiai. Seni gluosniai virto ant po jais pastatytos vaikų žaidimo aikštelės su karstynėmis.

Viename šio kiemo daugiabučių gyvenantis Vytautas Bartkus pasakojo, kad gluosniai buvo seni ir seniai kėlė pavojų.

„Antradienį pūtė labai stiprus vėjas. Žaidimo aikštelėje dieną žaidė du maži vaikai, vienam – tik metai, kitas kiek vyresnis.

Paprašėme, kad vaikai bėgtų namo, nes sušals. Motina juos ir nusivedė, o po kelių minučių ant aikštelės užvirto nulūžę medžiai“, – pasakojo vyras.

Tą pačią savaitę medžiai buvo supjaustyti ir išvežti. Bet greta aikštelės liko dar ne vienas senas gluosnis, auga ir pušys. Gyventojas mano, kad gluosnius būtina nupjauti, nes ir jie gali užvirsti ant žmonių ar ant automobilių. Bet į savivaldybę ar seniūniją dėl to niekas neprisiruošia kreiptis.

Tą pačią dieną neatlaikęs vėjo gūsių Kalniečiuose ant Žeimenos gatvėje esančio pėsčiųjų tako nuvirto ir didelis šermukšnis.

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė patvirtino, kad spalio pradžioje savivaldybė gavo pavienių pranešimų apie lūžusius želdinius ir tos vietos buvo sutvarkytos.

R.Savickienė taip pat priminė, kad norint tvarkyti želdinius, augančius prie daugiabučio, namo administratorius, bendrijos pirmininkas arba gyventojų įgaliotinis turi pateikti prašymą savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriui. Jame būtina nurodyti prašomų kirsti ar genėti medžių rūšis ir jų skersmenį 1,3 m aukštyje.

Prie prašymo reikia pateikti numatomų kirsti ar kitaip pašalinti medžių schemą, kuri gali būti parengta žemėlapio pagrindu arba nubraižyta laisva forma, taip pat gyventojų pritarimą darbams atlikti. Norint tvarkyti želdinius, tam turi pritarti daugiau nei pusė namo, prie kurio auga želdiniai, gyventojų.

Paprastai prasiautus gamtos stichijoms vyksta kompleksiniai parkų, miškų, kitų prižiūrimų miesto vietų patikrinimai. Taip pat nedelsiant reaguojama į gyventojų pranešimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.