Naujas mokslininkų atradimas: žemės drebėjimai paspartina medžių augimą

Kai drebėjimas nurimsta, tiesioginis šio įvykio įrodymas yra pakitęs kraštovaizdis. Vis dėlto yra pokyčių, kurie pastebimi daug sunkiau, rašo sciencealert.com.

Miškai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Miškai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 8:06 PM

Naujame tyrime mokslininkai aptiko stebinančias žemės drebėjimų pasekmes, kurios tęsiasi ir po to, kai požeminiai smūgiai nurimsta: pastebimas spartesnis medžių augimas, kurį paskatino žemės drebėjimo sukelti požeminio vandens prieinamumo pokyčiai.

Jau seniai žinoma, kad žemės drebėjimai gali pakeisti medžių likimą, tačiau vis dar daug ko nežinome apie tai, kaip žemės drebėjimai paveikia medžių augimą ir kiek yra užfiksuojama jų kamienų archyve.

„Stipresni žemės drebėjimai gali padidinti vandens tiekimo srautą, pakelti požeminio vandens lygį ir tokiu būdu suteikti augalų šaknims geresnę prieigą prie vandens ten, kur vandens ištekliai riboti“, – aiškina tyrėjų komanda, vadovaujama hidrologo Christiano Mohro iš Potsdamo universiteto Vokietijoje.

Siekdami ištirti šias idėjas ir patikrinti jų hipotezę, mokslininkai tyrinėjo pušis Čilėje, Maule regione, kuris 2010 metais buvo sukrėstas galingo 8,8 balo žemės drebėjimo.

Analizė parodė, kad kai kurie slėnyje esantys medžiai po drebėjimo kurį laiką augo sparčiau. Mokslininkai sako, kad šis tyrimas gali padėti lengviau tirti buvusius žemės drebėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.