Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?

Kasmet Valstybinių miškų urėdija (VMU) pasėja net 1500 kg sėklų, kurios sudygsta ir tampa medeliais, o vėliau ir Lietuvos miškus puošiančiais tvirtais lapuočiais ir spygliuočiais. Kaip pasakoja VMU Miško sėklų ir sodmenų skyriaus vadovas Marijonas Bernotavičius, sėklų rinkimas yra itin kruopštus, kantrybės reikalaujantis miškininkų darbas.

 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
 Medžio sėklos kelias: kodėl miškininkai renka sėklas?
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 1:01 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 1:03 PM

Darbo rezultatas – po dešimtmečių

Kiekvienais metais VMU užaugina apie 50 mln. sėjinukų ir sodinukų. Vėliau 30 mln. jų yra pasodinami valstybiniuose miškuose. Anot M. Bernotavičiaus, sėklos kelias nuo surinkimo iki medžio gali trukti apie 1–9 metus. Kada sėkla bus paimta iš saugyklos ir daiginama, priklauso nuo to, kada jos prireiks. Kai kurios medžių rūšys išauginamos per keletą mėnesių, o eglės sodmenų išauginimas iki kol medeliai taps tinkami sodinimui miške trunka net trejus – ketverius metus. Tačiau kai kurios sėklos saugykloje gali praleisti ir iki 7-9 metų.

Čia svarbus ir metų laikas. Pavyzdžiui, juodalksnio sėklos pradedamos rinkti rugsėjį, o eglės ir pušies renkamos lapkritį ir gruodį. Tuo tarpu ąžuolo gilės yra renkamos rankomis spalį.

„Miško medžiai dera ne kasmet, todėl reikia susikaupti atsargas, kad kasmet turėtume, ką pasėti ir kasmet galėtume išauginti miško sodmenis. Jei neturėtume sėklų atsargų, kas keletą metų neišvengtume miško sodmenų trūkumo, nebūtų, ką pasėti.

Tai labai daug kantrybės reikalaujantis darbas. Jis gali priminti žemdirbio darbą, tačiau žemdirbys savo darbo rezultatus mato beveik kasmet, o miškininkai savo darbo rezultato turi laukti dešimtmečiais. Prie sėklos kelio prisideda daug žmonių iki ji tampa medeliu. Juk Stelmužės ąžuolas taip pat išaugo iš vienos gilės, kaip ir bet kuris kitas medis“, – pasakojo VMU specialistas.

Surenka milžiniškus sėklų kiekius

VMU viso prižiūri net 185 sėklinius medelynus, kurie užima 1508 ha. Specialistai taip pat prižiūri ir 180 sėklinių plantacijų, kurios yra užima per 900 ha ploto.

Kasmet miškininkai turi suplanuoti darbus – atlikti feneologinius stebėjimus, kokios medžių rūšys ir koks prognozuojamas derlius, pagal derėjimą parinkti miško sėklinės bazės objektus, kuriuose bus vykdomi sėklų ruošos darbai, kad būtų surenkama pakankamai sėklų ir prireikus jų galėtų užtekti net keletui metų į priekį. Anot M. Bernotavičiaus, yra paskaičiuota, kad eglės sėklų rezerve reikia turėti septyniems metams į priekį, nes eglė dera retai.

„Šiandien sėklų saugykloje yra apie tona pušies sėklų, apie 7 tonos eglės sėklų, apie 400 kg beržo sėklų, apie 150 kg juodalksnio ir kt. Skaičiai įspūdingi, bet eglės kasmet sėjame apie 700–800 kg, o pušų sėklų sėjama po 300–400 kg. Reikalingi dideli kiekiai tam, kad pavyktų užauginti pakankamai sodmenų“, – paaiškino specialistas.

Pasitelkiami ir modernūs metodai

Prieš penkerius metus pradėta vykdyti Valstybinių miškų urėdijos medelynų veiklos optimizavimo programa. Tai padėjo modernizuoti medelynus. M. Bernotavičiaus teigimu, dabar taikant naujas technologijas sėklos sėjamos į specialius konteinerius, kur joms suteikiamos idealios augimo sąlygos. Taip galima išauginti daugiau sodmenų.

„Šiuo metu daugelis sodmenų yra sėjami atvirame grunte, bet jau dabar yra taikoma technologija, kurios metu sėklos yra auginamos specialiuose konteineriuose. Naudodami išteklius tausojančias technologijas, efektyviau valdydami procesus, centralizavę jų valdymą ir optimizavę medelynų veiklą tą patį sodmenų skaičių išauginame daug mažesniais kaštais, tačiau kartu galime išauginti tris sodmenų rotacijas vietoje vienos, sodmenų auginimo procesas tampa nenutrūkstantis. Labai didelį dėmesį skiriame sėklininkystei ir visai selekcijai, kad ateities kartoms liktų gražūs ir geri medelynai, o ne menkaverčiai miškai“, – pasakojo VMU Miško sėklų ir sodmenų skyriaus vadovas.

Pašnekovas neslepia, jog šiame darbe iššūkių netrūksta. Juolab, kad tai yra kruopštus ir kasdienis darbas, tačiau naujausių technologijų diegimas padeda darbus atlikti kur kas greičiau ir efektyviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.