Papasakojo, kodėl geriau pirkti gyvą eglutę, kaip ją išsirinkti ir prižiūrėti: džiugins ir po švenčių Pirkdami eglutę vazone nedarykite vienos didelės klaidos

Tvarumas kaip vertybė į madą sugrįžo palyginti neseniai. Ir visa laimė, kad tai įvyko! Tačiau kaip išlikti tvariam vartotojiškoje visuomenėje – komplikuotas klausimas su daugybe dedamųjų.

Pirminės būsenos eglutės, atsižvelgiant į kambario temperatūrą ir drėgmę, kambaryje gali išlikti iki dviejų – trijų savaičių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirminės būsenos eglutės, atsižvelgiant į kambario temperatūrą ir drėgmę, kambaryje gali išlikti iki dviejų – trijų savaičių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Silver tree“ bendraįkūrėjas Šarūnas Peikštenis (dešinėje) su broliu Ignu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Silver tree“ bendraįkūrėjas Šarūnas Peikštenis (dešinėje) su broliu Ignu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Eglutes vazonuose reikia tinkamai prižiūrėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eglutes vazonuose reikia tinkamai prižiūrėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2021, 2:00 PM

Šiuo kalėdiniu laikotarpiu tvarūs pasirinkimai itin aktualūs. Ir dabar jau kone kasmet vyksta įnirtingos diskusijos apie tai, kokią Kalėdinę eglutę geriau rinktis – tikrą ar dirbtinę.

Silver tree“ bendraįkūrėjas Šarūnas Peikštenis sako, kad nors daugelis mano, jog plastikinis eglutės pakaitalas yra tvaresnė versija, tai ne visai tiesa.

Daugelis galvoja, kad pirkdami netikrą eglutę gelbėjate miškus. Retas medelis, kurį nusiperkate iš prekeivių būna nukirstas miške. To daryti paprasčiausiai negalima. Dauguma kalėdinių medžių, kaip ir mūsiškiai, kuriuos perkate, auginami plantacijose, kaip daržovės ar gėlės. Jos ir auginamos tam, kad būtų nukirstos ir vėl atsodintos. Apskritai miškuos dažniau auga retos, ne itin gražios eglutės

Mūsų eglutės turi sertifikatą, kuris reiškia, kad kiekviena nukirsta eglutė privalo būti atsodinta“, – pasakojo jis.

Taigi, pirkdami tikrą Kalėdų eglutę jūs perkate šiam tikslui užaugintą produktą.

Taip pat reikia nepamiršti, kiek aplinką teršia plastiko gamyba.

Gaminant plastikinę eglutę bus sunaudojama daug energijos, išskiriama tikrai daug anglies dvideginio, šalutinių produktų, teršiančių aplinką. Be to, tokios eglutės bėgant metams apdulka, gali paūmėti alerginės reakcijos. Jas tinkamai išvalyti labai sudėtinga. O išmetus ši atlieka yra sunkiai perdirbama, kadangi tai yra metalo ir plastiko gaminys“, – teigė Š.Peikštenis.

Tuo tarpu gyvos kirstos eglutės yra surenkamos ir panaudojamos biokurui.

Mes su savivaldybe ir kitais partneriais atiduodame eglutes perdirbti biokurui. Jos yra sunaudojamos efektyviai“, – teigė „Silver treevadovas.

O štai gyvas eglutes vazonuose perkantiems lietuviams Š.Peikštenis negaili patarimų: daugelis daro vieną esminę klaidą, kuri nulemia, kad eglutė vėliau pasodinta neprigyja.

Yra dviejų rūšių eglučių vazonuose. Labai populiarus ir kur kas pigesnis variantas yra kai pardavėjai nukapoja šaknis ir įdeda į vazoną, tada medeliai iš tiesų neturi šansų išgyventi.

Mūsų eglutės auginamos vazonuose. Tokios eglutės vėliau sodinamos prigyja. Tai įvyksta iki 80 proc. atvejų. Tik svarbu paminėti, kad tokią eglutę būtina tinkamai prižiūrėti“, – perspėjo eglučių ekspertas.

Pasirodo, didžiausia klaida, kurią galite padaryti – tikėtis, kad vazone pasodinta eglutė iki Kalėdų išbus puikios būklės nuo pat gruodžio pradžios.

Kambario temperatūroje 30 dienų eglutei yra tikra kančia. Žiemą medelis miega, įneštas į kambarį, pradeda busti, tačiau tuo pačiu ima ir žūti, nes nėra pasiruošęs tokioms sąlygoms.

Mano patarimas eglutę kambaryje laikyti ne ilgiau 5 dienų, o po to tokiam pačiam laikotarpiui išnešti į balkoną ar terasą. Tuomet eglutė turėtų išsilaikyti ir pasodinta – prigyti“, – patarė Š.Peikštenis.

Eglutes taip pat reikėtų laistyti arba purkšti. Pirminės būsenos eglutės, atsižvelgiant į kambario temperatūrą ir drėgmę, kambaryje gali išlikti iki dviejų – trijų savaičių. Tačiau tuomet prigyti šansų mažėja.

Tad jei ieškote kalėdinio medelio, apsvarstykite visas pasirinkimo galimybes ir saugokite gamtą išmintingai! Gražių ir šiltų jums švenčių!

Lrytas.lt draugams – šventinė dovana: su kodu lrytas10 taikoma 10 proc. nuolaidai visam „Silver tree“ asortimentui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.