Mokslininkai įvertino L. DiCaprio indėlį saugant miškus: naujai atrastą augalą pavadino aktoriaus vardu

Naujai atrastas medis buvo pavadintas Leonardo DiCaprio vardu. Karališkųjų botanikos sodų mokslininkai sako, kad norėjo pagerbti žvaigždę už pagalbą gelbėjant atogrąžų mišką nuo kirtimų, praneša bbc.com.

L.DiCaprio<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.DiCaprio<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Dicaprio vardu pavadintas augalas. <br>L. Mackinnon nuotr. 
L.Dicaprio vardu pavadintas augalas. <br>L. Mackinnon nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-08 12:27

Medis, kuriam suteiktas oficialus pavadinimas Uvariopsis dicaprio, auga tik Kamerūno miškuose, žinomuose dėl neįtikėtinos biologinės įvairovės.

„Manome, kad aktorius labai prisidėjo padedant sustabdyti Ebo miško kirtimą“, – sakė daktaras Martinas Cheekas.

Mokslininkai ir gamtosaugininkai buvo pasibaisėję, kai išgirdo apie planus miško kirtimui atverti didžiulius Ebo miško plotus.

Viename iš didžiausių, beveik žmogaus nepaliestų atogrąžų miškų Centrinėje Afrikoje, yra gausybė unikalios floros bei faunos, įskaitant nykstančias gorilas, šimpanzes ir afrikinius miško dramblius.

Tarptautiniai ekspertai parašė laišką vyriausybei, dokumentuodami vertingas gyvūnų ir augalų rūšis, kurioms gresia išnykimas. Šią problemą iškėlė ir L.DiCaprio, kurio socialinių tinklų įrašai suteikė miško išsaugojimo kampanijai pagreitį.

Vėliau vyriausybė atšaukė planus leisti kirsti mišką, nors miškas dar turi būti oficialiai priskirtas nacionaliniam parkui.

„Tai gali būti tiesiog miškui paskirtos „mirties bausmės“ vykdymo atidėjimas“, – pridūrė M.Cheekas.

„Dikaprio“ medis yra pirmasis šiais metais Karališkųjų botanikos sodų mokslininkų atrastas augalas.

Mažas atogrąžų visžalis medis turi blizgius geltonus žiedus, kurie auga iš jo kamieno. Šis medis randamas tik nedideliame miško plote, yra arti išnykimo ir toliau sparčiai nyksta.

Praėjusiais metais Karališkojo botanikos sodo mokslininkai ir jų kolegos oficialiai pavadino daugiau nei 200 augalų ir grybų, įskaitant rožinę leliją iš to paties miško, vabzdžius gaudantį laukinį tabako augalą, randamą Australijoje, ir orchidėją su į žvaigždes panašiais žiedais, kuri auga Madagaskaro saloje ir gali augti tamsoje.

Kai kurios iš šių naujų rūšių jau yra išnykusios, o daugeliui jų gresia pavojus dėl miškų naikinimo, miškų kirtimų, sausrų, potvynių ir gaisrų, kuriuos nulėmė klimato kaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.