Mokslininkai: Žemėje gali būti beveik 10 tūkst. neatrastų medžių rūšių

Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra daugiau nei 9000 medžių rūšių, kurios dar neatrastos.

Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra daugiau nei 9000 medžių rūšių, kurios dar neatrastos.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra daugiau nei 9000 medžių rūšių, kurios dar neatrastos.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra daugiau nei 9000 medžių rūšių, kurios dar neatrastos.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra daugiau nei 9000 medžių rūšių, kurios dar neatrastos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 3:53 PM

Ambicingos ir pirmosios tokio pobūdžio pastangos įvertinti, kiek skirtingų rūšių medžių egzistuoja Žemėje, rodo, kad mūsų planetoje knibždėte knibžda daugybės vis dar neatrastų medžių rūšių.

Didžiulėmis mokslininkų pastangomis buvo apskaičiuota, kad Žemėje iš viso yra apie 73 000 medžių rūšių, tačiau iki šiol žmonija atrado ir aprašė tik apie 64 000 iš jų.

Likusi dalis, anot mokslininkų, prilygsta maždaug 9200 neatrastų medžių rūšių, kurios iki šiol buvo išvengusios mokslinio dėmesio ir tyrimų.

„Mes sujungėme atskirus duomenų rinkinius į vieną didžiulį pasaulinį medžių lygio duomenų rinkinį. Medžių rūšių skaičiaus visame pasaulyje skaičiavimas yra tarsi dėlionė, kurios gabalėliai pasklidę visame pasaulyje“, – sako miškų ekologas Jingjingas Liangas.

Šiuo atveju dėlionę sudarė du didžiuliai medžių duomenų rinkiniai – vienas priklausantis Pasaulinei miškų biologinės įvairovės iniciatyvai, kurios koordinatorius yra J.Liangas, ir kitą duomenų bazę, pavadintą „TreeChange“.

Duomenų kaupimo projektas, apjungiantis daugelį metų rinktus duomenis apie medžius, sudarė pasaulinį medžių rūšių paplitimo duomenų rinkinį.

Mokslininkai padarė išvadą, kad greičiausiai dar bus atrasta apie 9200 medžių rūšių, nors jie visiškai pripažįsta, kad tai yra įvertinimas, pagrįstas nepilnais duomenimis.

Nepaisant to, analizė suteikia svarbių naujų įžvalgų apie medžių paplitimą ir atsiradimą visame pasaulyje.

„Mūsų skaičiavimai žemyniniu mastu rodo, kad maždaug 43 procentai visų Žemės medžių rūšių yra Pietų Amerikoje, po to seka Eurazija (22 proc.), Afrika (16 proc.), Šiaurės Amerika (15 proc.) ir Okeanija (11 proc.). tyrėjai rašo savo naujame tyrime.

„Tikėtina, kad Pietų Amerikoje yra daugiau neatrastų rūšių nei bet kuriame kitame žemyne.

Manoma, kad dar neatrastos Pietų Amerikos rūšys sudaro apie 40 proc. visų neatrastų rūšių. Pietų Amerikoje taip pat yra daugiausia retų rūšių (apie 8200 rūšių) ir didžiausias procentas (49 proc.) endeminių rūšių, kurios neaptinkamos kituose žemynuose.

Be 27 000 žinomų medžių rūšių Pietų Amerikoje ten gali būti dar 4 000 rūšių, kurias dar reikia atrasti“, – sako miškų ekologas Peteris Reichas.

Dėl to miškų išsaugojimas yra svarbiausias prioritetas Pietų Amerikoje, ypač atsižvelgiant į dabartinę atogrąžų miškų krizę dėl miškų naikinimo, gaisrų ir klimato kaitos.

Pastaraisiais metais ši krizė tapo aiškesnė ir mokslininkai teigia, kad būtina kuo greičiau nustatyti tikrąją medžių gyvybės įvairovę, kad galėtume geriau apsaugoti šias nykstančias rūšis nuo joms grėsmingų pokyčių.

„Šis naujas pasaulinis duomenų rinkinys yra svarbi ekologijos ir biologinės įvairovės galvosūkio dalis.

Kuo aiškesnė informacija, tuo geriau galime informuoti apie nacionalinius ir tarptautinius planus dėl išsaugojimo prioritetų ir biologinės įvairovės tikslų bei valdymo, o tai gali išgelbėti nykstančias medžių rūšis“, – sako miškų tyrinėtojas Andy Marshall.

Parengta pagal „Sciencenews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.